RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enslaved brukte lang tid på innspilling og produksjon. Fra venstre: Grutle Kjellson, Cato Bekkevold, Arve Isdal, Ivar Bjørnson og Herbrand Larsen.
Enslaved brukte lang tid på innspilling og produksjon. Fra venstre: Grutle Kjellson, Cato Bekkevold, Arve Isdal, Ivar Bjørnson og Herbrand Larsen. Foto: Foto: Mirjam Orman Vikingstad/Indie Recordings

Tandoori og tungmetall

I India danses det med sari og turban når metalheltene i Enslaved står på scenen.

«Axioma Ethica Odini» har allerede fått strålende omtale.

– Så langt ser det veldig lovende ut. Vi har ingen grunn til å klage, nei, sier frontmann, vokalist og bassist Grutle Kjellson om mottakelsen albumet hittil har fått.

Spellemann

Nyutgivelsen slippes 20. september. Flere utenlandske og norske magasiner er enige om at bergensbandet har laget enda en kruttsterk plate.

Metal Hammer, Rock Hard og Terrorizer har i tillegg utpekt «Axioma Ethica Odini» til månedens album.

Enslaved har fått spellemannprisen i klassen metal for alle sine tre foregående album, og de konkurrerer trolig først og fremst med vennene i Dimmu Borgir når 2010-prisene deles ut tidlig neste år.

Dimmu Borgir slipper sitt album senere denne måneden, og skal ha med seg Enslaved på Europa-turné. De første konsertene er i London og Paris.

Europa-salg

Verden står bokstavelig talt for døren for Enslaved. Grutle Kjellson startet bandet sammen med Ivar Bjørnson på Sveio i Hordaland for snart 20 år siden.

Sammen med Arve Isdal, Cato Bekkevold og Herbrand Larsen utgjør de i dag en viktig og verdenskjent norsk eksportartikkel.

Black metal-bandet selger godt i Europa, og siden forrige album, «Vertebrae», har de hatt distribusjonsavtale med plateselskapet Nuclear Blast i USA.

Enslaved har fått fotfeste der også.

– Markedet i USA vokser kraftig, og det kan fort bli det største for vår del, sier Kjellson.

Til India

De spiller i Tempe i delstaten Arizona i november. I desember skal de langt østover – til India for å holde tre konserter noen dager før jul.

– Vi spilte der i 2007 også, med opptil 10.000 mennesker på konsertene. Det er ikke et så stort gap mellom psykedelisk indisk musikk og progressiv black metal.

– Derfor er det ikke så fjernt og merkelig å spille i India som mange tror. Samtidig er det uvant å se damer danse til musikken iført sari eller menn kledd i turban og T-skjorte med Enslaved-logo, sier Kjellson.

Odins etikk

Ifølge Grutle Kjellson kan man, ved å lytte til det nye albumet, høste en dose eldgammel, nordisk klokskap fra vikingtiden og enda tidligere.

De vokale brølene er imidlertid vanskelige å forstå – slik sjangeren tilsier. Men som det omtenksomme bandet Enslaved er, har de utrustet utgivelsen med sine engelske tekster.

For dem som ikke er helt stø i norrøn litteratur, kan det være greit med en liten innføring:

Ethica Odini (Odins etikk) er det latinske navnet «Håvamål» fikk da den oldnordiske gudediktningen ble oversatt og trykt i bokform i 1665.

«Håvamål» ble nedskrevet på Island på 1200-tallet, og omhandler blant annet Odins menneskelige livsvisdom.

Inspirasjon

Enslaved har trykket læresetningene og levereglene til sitt bryst, og mener de er aksiomer – altså selvinnlysende sanne.

– «Axioma Ethica Odini» er ikke en direkte hyllest av den mytologiske Odin. Tekstene er i større grad inspirert av disse menneskene som i sin tid forfattet «Håvamål» og som var Odins talerør.

– Det er mye grunnleggende livsvisdom som alle bør rette seg etter i «Håvamål». For eksempel at man skal lytte før man snakker, sier Grutle Kjellson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere