RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tap i ambassadesaken

På tross av at Fylkesmannen fant flere saksbehandlingsfeil i ambassadsaken, førte ikke klagen fra Aksjon Vern Husebyskogen frem.

Huseby: Det var et hardt slag for Aksjon Vern Husebyskogen da Fylkesmannens avgjørelse falt mandag formiddag. Fylkesmannen konkluderer med at bystyrets vedtak om å lokalisere den amerikanske ambassaden til Husebyskogen er gyldig.
- Vi er overrasket. Fylkesmannen sier i sin begrunnelse at det er flere saksbehandlingsfeil i saken, men kommer likevel til denne konklusjonen. Vi er ikke enige, men tar det til etterretning. Nå må vi vurdere hva vi skal gjøre videre. Det er klart det er fortvilende. Fylkesmannen kunne like godt ha landet på en annen konklusjon, leder av Aksjon Vern Husebyskogen, Margrethe Geelmuyden.

Manglende konsekvensutredning

I Fylkesmannnes avgjørelse vises det blant annet til at plan- og bygningsetaten har gjort en saksbehandlingsfeil i forbindelse med manglende konsekvensutredning av reguleringsplanen. Dette skulle vært gjort på bakgrunn av størrelsen av ambassadens bruksareal. Fylkesmannen mener likevel at virkningen av saksbehandlingsfeilen ikke er av en slik karakter at den nødvendigvis medfører ubetinget ugyldighet for reguleringsvedtaket.
"Fylkesmannen har etter en samlet vurdering kommet til at en konsekvensutredning i dette tilfellet neppe ville ha avdekket andre hensyn i saken, og at saken etter omstendighetene var tilstrekkelig opplyst da reguleringsvedtaket ble truffet", heter det blant annet i Fylkesmannens begrunnelse.

Lae inhabil

Byrådsleder Erling Lae var svært fornøyd da han sammen med byråd Grete Horntvedt var den første som informerte om salget av ambassadetomten. Laes bror er rektor og medeier i Wang gymnas ved siden av den amerikanske ambassaden i Drammensveien. Fylkesmannen er enig med klageren i at byrådsleder Erling Lar er inhabil i forbindelse med byrådets saksinnstilling og "anser byrådslederens familietilknytning til rektor/medeier i Wang gymnas å være et særegent forhold som etter omstendighetene er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet." Fylkesmannen mener likevel at denne saksbehandlingsfeilen ikke har vært bestemmende på vedtakets innhold og at byrådets innstilling ikke er ugyldig, da innstillingen var enstemmig fra byrådets side.
Klageren fikk ikke medhold i punktet om manglende sikkerhetsmessige vurderinger, selv om Veritasrapporten har møtt mye kritikk. Heller ikke på punktene om manglende erstatningsarealer eller manglende vurdering av tomtealternativer fikk klageren medhold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere