*Nettavisen* Nyheter.

Tapte kampen mot butikk i Bølerlia

SKUFFET: Ane Hjort Guttu liker ikke at et samlet nærmiljø og bydelsutvalg er overkjørt i saken om Bølerlia 73b. Her fra en protestaksjon for to år siden. Alle foto: Nina Schyberg Olsen

– Dette har vært en utrolig skuffende prosess. Vi møter hele tiden politikere som er enige med oss, men som likevel vedtar det motsatte, sier Ane Hjort Guttu i aksjonskomiteen mot butikk i Bølerlia 73.

Klikk på bildet for å forstørre.

STRIDENS KJERNE: Parkeringshuset ligger midt mellom to barnehager og Nøklevann skole. Foto: Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

FARLIG: Butikkmotstanderne frykter at ny butikk vil bety mer kjøring på fortauet langs skoleveien.

Klikk på bildet for å forstørre.

PROTESTAKSJON: Den lokale artisten Bare Egil bidro under markeringen mot butikk i 2012.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRYGG SKOLEVEI: Det er det viktigste for bølerfolk og lokale skoleelever.

BØLER: Onsdag 5. februar ble den årelange striden om parkeringshuset i Bølerlia 73b avgjort i bystyret. Beboerne tapte kampen mot omregulering, som åpner for en ny dagligvarebutikk innerst i Bølerlia med innkjøring midt mellom Nøklevann skole og to barnehager.

Ifølge bystyreflertallet (H, Frp, V, KrF) er det akseptabelt å si ja til butikk, selv om et samlet nærmiljø har ropt ut sine bekymringer om økt trafikk.

Debatten i bystyret, der Frp blant annet anbefaler omreguleringen med glede og Rødt ber dem skamme seg, kan du selv se her via bystyrets web-tv.

LES OGSÅ: Byråden sa ja til Kiwi-butikk ingen vil ha

Spesielt skuffet over Venstre

Etter fem år på barrikadene er den lokale aksjonskomiteen nå svært skuffet.

– På en måte visste vi jo allerede at vi hadde tapt, men vi prøvde disse siste dagene å få politikerne til å snu. Vi prøvde også å få en utsettelse, fordi vi mener det er mangler i trafikkanalysen, sier Ane Hjort Guttu på vegne av aksjonskomiteen.

Det er ekstremt forstemmende og overraskende hvor lite lokaldemokratiet og gode argumenter betyr i forhold til eiers fortjeneste. Hans dårlige investering er viktigere å rette opp enn alle disse bekymringene vi har, sier Guttu oppgitt.

At Høyre lokalt har snudd, tenker jeg skyldes sentralt press. Alle ser hvor dumt det er, samtidig er vi glade for at Frp har vært så støttende lokalt. De har jobbet for å få Frp sentralt til å snu, men greide det dessverre ikke, sier Guttu.

Hun sier at aksjonskomiteen er spesielt skuffet over Venstre i bystyret.

Venstre har det åpenbart ikke bra med seg selv. Alle har sagt under bordet at de er enige, men likevel stemte de for omregulering. Venstre er et miljøparti, de sier de er opptatt av lokaldemokratiet og burde stått opp for denne saken, sier Guttu.

SE VIDEO: Her kjører bilene på fortauet i Bølerlia

Vil anke til fylkesmannen

Selv om bystyrevedtaket ikke gikk i aksjonskomiteens favør, er de takknemlig for all støtte. Og litt stolte over at de har klart å skape så mye debatt.

– Vi har fått enormt med støtte, for engasjementet på Bøler er veldig stort. Vi er mange som bryr oss om nærmiljøet og oppvekstmiljøet her, det har denne saken vist, sier Guttu.

Nå må vi prøve å anke til fylkesmannen, og hale ut saken så lenge som overhodet mulig. Det er lov å håpe. Når parkeringshuset legges ut for salg, håper vi ennå at for eksempel kommunen vil se behovet for andre tiltak, som utvidelse av skolen, sier Guttu.

– Vi gir oss ikke før butikken står der. Mange sier de ikke vil handle der, og vi håper folk ser nødvendigheten av å støtte de butikkene som trenger det. Som den lille nærbutikken vi allerede har, og senteret. Det er veldig viktig å ha et senter, og Bøler senter trenger å leve og blomstre!

SE VIDEO: Bare Egil imot butikk i Bølerlia, sang på protestaksjon

– Vanskelig sak

Nordstrands Blad har forsøkt å få en kommentar fra Venstres gruppeleder og nestleder i bystyret, men blir henvist til bystyremedlem Espen Ophaug. Han er også nestleder i byutviklingskomiteen, debatterte saken under bystyrebehandlingen og kjenner seg ikke igjen i aksjonskomiteens beskrivelser.

At vi skal ha sagt at vi vil gå imot omregulering må bero på en overfortolkning av utsagn. Vi sitter i byrådet og det som er vanlig parlamentarisk måte er at vi stiller oss solidarisk bak det byrådet fremmer, sier Ophaug.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en vanskelig sak, men vi mener at tiltakshaver har strukket seg langt i å komme motstanden i møte. Selv om man ikke kan regulere inn alt, har de inngått avtaler om varelevering utenom åpningstid for barnehager og skole. Det blir rydda opp i parkeringsforhold, og vi mener at saken er blitt mye bedre siden sist, sier Ophaug.

LES OGSÅ: Mener butikk i Bølerlia ikke vil gjøre det farligere

Det er ikke tvil om at det blir trafikkøkning, men vi tror den er håndterbar, hvis ikke ville vi ikke sagt ja, sier Ophaug.

Venstre mener likevel at situasjonen i Bølerlia ikke er ideell, og vil derfor at den skal overvåkes nøye fremover.

– Hvis det blir verre enn vi tror må det vurderes andre tiltak, men det må vi komme tilbake til når vi ser hvordan det blir. Det er et håp om at dette blir en nærbutikk som også i stor grad vil være gang- og sykkelbasert, sier Ophaug på vegne av Venstres bystyregruppe.

LES OGSÅ:

Bølerbeboere ble ikke hørt

– Barna er mye viktigere enn butikk!

Ber byråden si nei til butikk i Bølerlia

Kallmyr (Frp) går imot butikk i Bølerlia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag