Tapte kampen om stemmerett

Tapte: Erling Hillestad i Unge Venstre forsøkte å overbevise bydelsutvalget om at 16-åringer bør få prøve seg med stemmeseddelen. Politikerne sa nei. foto: alexander synstad

Tapte: Erling Hillestad i Unge Venstre forsøkte å overbevise bydelsutvalget om at 16-åringer bør få prøve seg med stemmeseddelen. Politikerne sa nei. foto: alexander synstad

Ungdomspolitiker Erling Hillestad prøvde å få med bydelsutvalget, uten at de hjalp. Det blir ingen forsøksordning med stemmerett for 16-åringer i Bydel Vestre Aker neste lokalvalg.

HUSEBY: For et par uker siden snakket Unge Venstre-politikeren Hillestad varmt i Ullern Avis Akersposten om stemmerett til 16-åringer som en forsøksordning i Bydel Vestre Aker i lokalvalget i 2011. Han pekte blant annet på at 16-åringer i dag kan få barn og må betale skatt.

Hillestad mente det var et paradoks at de samme 16-åringene ikke får stemme ved valg. Han hevdet også at en del unge er frustrerte over å ikke få delta med sin stemme. Hillestad gjentok budskapet under publikums åpne halvtime i møtet i bydelsutvalget.

Det var forgjeves. Flertallet i bydelsutvalget mener tiden ennå ikke er moden for å slippe 16-åringene fram til stemmeurnene.

Ung politiker sa nei

Det var faktisk bydelsutvalgets yngste representant som sa nei til forsøksordningen. Høyres Lars Madsen vil på prinsipielt grunnlag ikke la 16-åringene stemme. Han mener stemmeretten bør følge myndighetsalderen.

Jeg ser på dette som en del av det å bli myndig. Derfor kan vi verken gå inn for å senke, eller heve stemmerettsalderen, sier Madsen.

Det fikk Venstres Terje Bjøro til å stusse.

Det er litt rart at den yngste representanten sier nei.

Forslaget fikk nei i bystyret. Det mener Frps Christian Holnmesland sier mye.

Det viser at tiden ennå ikke er moden for et slikt forsøk, sier han.

Positiv ressurs

Venstres Astrid Charlotte Seeberg mener Bydel Vestre Aker alltid har vært en reformvennlig bydel.

Vi har gode tradisjoner og ungdom som er en positiv ressurs. Fem delstater i Tyskland har hatt stemmerett for 16-åringer siden 1996. Erfaringene er gode, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag