RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar barna på alvor


Barne- og ungdomsprest Lars Kristian Gjone (til venstre) og kapellan Asle Rossavik. Begge jobber i Lambertseter kirke, og er blant annet engasjert i det nye gudstjenestekonseptet Sprell levende. Målet er å gjøre gudstjenesten mer tilgjengelig for barn og unge.
Barne- og ungdomsprest Lars Kristian Gjone (til venstre) og kapellan Asle Rossavik. Begge jobber i Lambertseter kirke, og er blant annet engasjert i det nye gudstjenestekonseptet Sprell levende. Målet er å gjøre gudstjenesten mer tilgjengelig for barn og unge.
Én søndag i måneden er det barna som står i fokus under gudstjenesten i Lambertseter kirke.

LAMBERTSETER: Gudstjenesten har fått tittelen «Sprell levende» og er myntet spesielt på barn opp til seks år. Lambertseter kirke hadde sin første sprell levende gudstjeneste 1. februar, den neste går av stabelen førstkommende søndag, den 22. februar.

Tidligere hadde vi familiegudstjenester en gang i måneden. Dette konseptet overtar for familiegudstjenesten, forteller kapellan i Lambertseter kirke, Asle Rossavik.

Musikk og bevegelse

«Sprell levende»-konseptet er ganske nytt og kommer fra søndagsskolen.

Selve pedagogikken kom inn i søndagsskolen i 2004. For et par år siden begynte noen menigheter å innføre det i sine gudstjenester. Det er vel 10-15 menigheter rundt om i landet som bruker «Sprell levende» i gudstjenester, sier Rossavik.

Det dreier seg om en annen måte å involvere barn på, en måte som er morsom og engasjerende med moderne form og virkemidler, forteller barne- og ungdomsprest i Lambertseter kirke, Lars Kristian Gjone.

Under «premièren» den 1. februar brukte Rossavik blant annet dukketeater til å formidle bibelhistorien. Musikk er også et viktig element.

Vi bruker gjerne lettere populærmusikk under disse gudstjenestene. Samt bevegelse og dans. Barn liker rytme, sier Rossavik.

Aktive barn

Gjone og Rossavik ser frem til å utvikle «Sprell levende» enda mer.

Foreløpig passer formen best for barn mellom null og seks år. Men det ligger et potensial her til å få inn eldre barn også, sier Gjone.

Eldre barn i alderen 10-14 år skal blant annet være med å gjennomføre gudstjenesten førstkommende søndag. Ekkodiktning vil være et av elementene denne gang, hvor en leder sier noe og menigheten svarer.

Vi ønsker å engasjere barna til å være aktivt med, til å prege det som skjer, sier Rossavik.

Vi har ikke fasiten på dette ennå, men vi kommer til å utarbeide en del planer for hvordan vi skal ta vare på det tradisjonelle i kirken samtidig som vi skal bringe det videre til nye generasjoner. Det handler om å møte folks behov, påpeker Gjone.

Ny trend

De unge prestene Rossavik og Gjone tror «Sprell levende» er i tråd med en generell trend i samfunnet.

Det er ganske nytt å lage gudstjenester for små barn, men jeg tror samfunnet har blitt mer opptatt av å ta barn på alvor. Det å lytte til dem og inkludere dem. Jeg ser det i barnehagen blant annet, og vi ser det i kirken, sier kapellanen og legger til:

Det har nok vært et paradigmeskifte i kirken de siste årene, i forhold til å fire litt på den tradisjonelle formen i gudstjenesten.


Det var flere barn til stede under «Sprell levende» enn under tidligere familiegudstjenester. Nå håper de selvsagt at enda flere vil komme førstkommende søndag.

De tilbakemeldingene vi fikk var nesten utelukkende positive. De synes det var fint at barna var med og ikke bare løp rundt, sier Rossavik

Gudstjenesten førstkommende søndag faller sammen med fastelavnssøndag, noe som også vil prege gudstjenesten. Det blir selvsagt fastelavensboller under kirkekaffen, og også gelé, til ære for unge kirkegjengere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere