*Nettavisen* Nyheter.

Tar en svensk en

Kristin Grue kom inn på «Scenskolan» i Stockholm på første forsøk. FOTO: PRIVAT

Etter det tredje året med avslag fra Teaterhøgskolen i Oslo dro Kristin Grue over grensa. I Stockholm fikk hun plass ved "Scenskolan" på første forsøk.

TØYEN/STOCKHOLM: Det var helt uvirkelig. Her hadde jeg søkt på Teaterhøyskolen i Oslo uten å komme inn tre år på rad. Så forsøkte jeg Scenskolan i Stockholm (svenskenes teaterhøyskole journ.anm) og kom inn på første forsøk, forteller Kristin entusiastisk, som snakket svensk da hun skulle vurderes av skolens representanter.
Over tusen personer hadde søkt om plass i klassen som til sammen teller ti personer.
Jeg gjorde en monolog på svensk som heter "De fire mislykkede nordmenn". Jeg sanket nok litt godvilje hos svenskene på den måten, ler hun, og avslører at hun egentlig dro til den svenske prøven for å "øve" seg.
Jeg hadde ikke drømt om at jeg faktisk skulle komme inn, så jeg dro dit egentlig for å øve til neste inntak i Oslo.

Tøff start

Dermed måtte Kristin forlate leilighet og kjæreste på Tøyen med retning søta brors vakre hovedstad. Møtet med hverdagen på teaterhøyskolen i Stockholm var imidlertid knallhard.
Det er ikke mye glamorøst, for å si det slik. Det er beinhard jobbing med deg selv. Det høres kanskje rart ut, men på mange måter må man lære å bli menneske på nytt. Samtidig er du sammen med de samme ti personene hver dag. Det er skikkelig tøft, men først og fremst utrolig spennende og lærerikt, sier hun.
Drømmer du om å stå i rampelyset fra dag én blir du nok skuffa. Her er det joggebukse, svette og pusteøvelser langflat på gulvet.

Barndomsdrøm

Kristin har alltid villet bli skuespiller.
Da jeg var liten drømte jeg om å spille morder. Aner ikke hvorfor, forteller hun.
Hun har gått en vei som så mange andre vordene skuespillere. Først på Minken Fossheims teaterskole for barn, og deretter teaterlinja på Nissen videregående skole, etterfulgt av teatervitenskap og estetikk på Blindern.
Vi er mange som har gått den veien. Det er herlig å endelig ha startet på den utdannelsen jeg ville. Jeg er overbevist om at skuespillerkunsten er noe man må lære fra bunnen av, selv om mange kjente skuespillere har en helt annen bakgrunn enn teaterhøyskole, sier Kristin.
Hun anbefaler vordende skuespillere å tørre og søke andre steder enn Teaterhøgskolen i Oslo.
Før trodde jeg det bare var ved Teaterhøgskolen i Oslo man kunne bli "ordentlig" skuespiller. Nå har jeg lært at det finnes mange muligheter, like i nærheten. Både København, Stockholm og Helsinki er jo i nærheten, og driver undervisning basert på den samme teatertradisjonen som i Norge. Det åpner jo også for jobbmuligheter på tvers av de nordiske landegrensene etter at studiene er over, mener hun.
Og stalltipset til de som skal søke skuespillerutdanning er enkelt.
Bare vær deg selv. Du må tørre å være nervøs, for er det ett sted du blir raskt avslørt, så er det på audition til Teaterhøgskolen, avslutter Kristin.

Da jeg var liten drømte jeg om å spille morder
Kristin Grue

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag