Tar fisketorget tilbake til Oslo

Atter en gang skal fiskelukta ligge tungt over Youngstorget.

YOUNGSTORGET: – Når åpner dere? Jeg gleder meg sånn, roper en tilfeldig forbipasserende kvinne idet fiskegründer Eivind Hermansen låser oss inn i det gamle butikklokalet på Youngstorget.

I samarbeid med Fiskcentralen skal han drive fiskebutikken Fiskeriet der legendariske Erling Moe AS fra samme bransje tidligere holdt hus.

– Her snakker vi virkelig om lange tradisjoner, sier han ærbødig, og viser Østkantavisa inn i de foreløpig tomme lokalene. De store vinduene er kledd med digre plakater av fiskere. Også fisk da selvsagt.

TORSK TIL MIDDAG? HER ER OPPSKRIFTEN!

En ære

Tidligere nevnte Erling Moe hadde holdt det gående i 74 år da de la ned virksomheten på Youngstorget i fjor. Et sted der nye utestedkonsepter fortsatt dukker opp med lynets hastighet (sist ut var Bonanza, countrybaren i basarene red.anm). Hippe, unge mennesker svinger begrene både til hverdags og til fest. Et av utestedene heter sågar Fisk&Vilt.

Er det egentlig plass til en fiskehandler på Youngstorget i 2010?

– Definitivt, mener Steinar Saghaug, daglig leder for Youngstorget Eiendom AS.

– Da Erling Moe flytta ut herfra i fjor oppstod det et tomrom vi ikke kunne forestilt oss på forhånd. Folk ga uttrykk for at de var svært lei seg for at denne institusjonen av en butikk forsvant. Derfor er det gledelig at vi endelig kan ønske en ny fiskehandler velkommen til torgs, sier en engasjert Saghaug.

Et lokale på Youngstorget er svært ettertraktet, noe Saghaug har merket godt.

– Vi har fått utrolig mange henvendelser på dette lokalet. Både vi i Youngstorget Eiendom og leietagerne i området er glade for at vi får denne typen butikk tilbake. Det skaper en helhet på torget, mener han.

HER ER EN OPPSKRIFT MED RIMELIG FISK FRA TOM-VICTOR GAUSDAL

Møteplass

Inne i de gamle lokalene ser Hermansen rundt seg med ærefrykt. På gulvet står en kasse med fisk han har tatt med seg til ære for fotografen. Snart skal det bli flere kasser. Med kvalitet.

– Jeg klarer nesten ikke å vente til vi åpner. Jeg håper vi blir klare til 17. mai så folk kan få fersk laks og hummer på bordet til frokosten på nasjonaldagen, sier han.

Hermansen er mildt sagt opptatt av fisk, med bakgrunn både fra dagligvarebransjen og som grossist.

– Jeg ser for meg en møteplass for fiskeeinteresserte Oslo-folk. Folka bak disken skal ha skikkelig peiling på det de driver med. I tillegg skal vi ha noen få bord der vi serverer noen små fiskeretter.

– Enda en restaurant på Youngstorget?

Nei. Dette skal ikke være en restaurant, det skal være en fiskebutikk. Men jeg tror kundene setter pris på muligheten til å sette seg ned noen minutter for å smake på varene våre, forklarer han.

– Finnes det noen egen Oslo-fisk?

Nei det vil jeg vel egentlig ikke si. Men Oslo-folk er veldig glade i fisk. Vi tør å smake på nye ting. Ingenting er som å kjenne lukta av en nyåpna fiskekasse. Det tror jeg mange her i byen er enig med meg i, ler Hermansen.

Trendy

Både Eiendomssjefen og fiskegründeren har klokketro på at dette blir en forretning som overlever i årene som kommer.

– Det er trendy å eksperimentere med mat. Det er kult å fortelle gjestene dine om maten du serverer. Dette skal vi hjelpe verten med når han eller hun kommer for å handle. Vi skal gi tips og råd. Vi skal vise fram «nye» fiskearter som kanskje ikke er så vanlig å legge i panna her til lands, sier Hermansen.

– Her på Youngstorget har det vært salg av fisk i uminnelige tider. Fisken kom tross alt før utestedene, avslutter den «ferske» fiskehandleren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag