*Nettavisen* Nyheter.

Tar frem sparekniven

Bydelsutvalgets leder, Bjarne Ødegaard (H), tror sparetiltakene vil være smertefrie.

Bydel Frogner sliter med økonomien. Nå settes tiltak i gang, og dette kan gi mer uteservering.

BYDEL FROGNER: Bydelen hadde i fjor et stort merforbruk på hele 19,4 millioner kroner. Dette fører til sparetiltak.

Bydelsadministrasjonen skal spare inn 8 millioner i 2008 og tilsvarende beløp i 2009. Bydelens høye pengeforbruk har flere grunner. Det har blant annet vært behov for sykehjemsplasser utover bydelens budsjett.

Økte ressurser innenfor hjemmesykepleie og kostbare institusjonsplasseringer av ungdom sprenger også bydelens økonomi.

Innsparingene skal gå bra og vi har troen på omgjøringene. Vi er ved godt mot, sier bydelsutvalgets leder, Bjarne Ødegaard (H).

Mer uteservering

Flere og flere utsteder søker om å kunne servere ute. Våren nærmer seg, og de fleste besøkende velger å nyte solen ute.

Hovedsakelig skal vi måle opp de eksisterende arealene for uteservering og kontrollere at vi får riktig leie. Men vi ønsker å legge til rette for at flere kan få uteservering, sier Ødegaard.

Grunnen er enkel. Dette betyr leie for gategrunn. Jo flere uteserveringer det er i bydelen, jo mer inntekter vil Bydel Frogner få. Tallet på en økt inntekt dette kan føre til ligger på omtrent 0,2 millioner kroner.

Sparer på porto

Administrasjonen har jobbet i lang tid med sparetiltak. Det hadde de borgerlige politikerne også.

Innsparingene går mest på porto- og telefonutgifter for administrasjonen. I tillegg blir det en effektivisering av husleier, hjemmehjelp og sykepleie, sier Bydelsutvalgets leder, Bjarne Ødegaard.

Barnehagene får ingen nedskjæringer. Frivillighetsmidlene vil ikke bli berørt.

Disse midlene er meget viktig. Det er det lille vi kan bidra med til kulturarbeidet, så å røre disse pengene vil vi ikke, sier Ødegaard.

100 kroner for seniorer

Det som derimot blir berørt er seniorsentrene. I tillegg til en sammenslåing ber bydelen om at det innføres kontingent på 100 kroner for år 2008. Dette er noe sosialistene fortviler over.

SV er prinsipielt imot at det stadig skal spises av pensjonen. Egenandelene blir stadig dyrere, som TT-tjenestene og egenandelen hos lege. Utgifter for dem som har minst øker. Det kjemper vi imot, kommenterer Erna Kahlbom.

Seniorrådet med Frps Hans Henrik Høgh som leder, fraråder sterkt innføring av kontingent på grunn av de eldres økonomi. Det er merkelig at lederen da på BU møtet gikk inn for å pålegge brukerne av Seniorsentrene kontingent, fortsetter Kahlbom.

Henrichsen sier at han ikke er fornøyd med noe kontingent.

Jeg gjorde Høyre og Venstre klart oppmerksom på at jeg var sterkt imot innføring av kontingent. Jeg sa også da at jeg ikke kunne være med på kontingent for 2009 eller senere. Innføring av kontingent til inntekt for bydelen, gir intet til seniorsenteret, noen vil ganske enkelt stoppe bruk av senteret. Kontingent vil altså måtte påregnes vesentlig å svekke seniorsentrenes økonomi som er dårlig nok, sier Henrichsen og legger til at han anser jeg innføring av kontingent som galskap. Henrichsen legger til for at dette ikke gjelder 2009.

Det ble ikke stemt over innsparinger eller økede inntekter i 2009. Det er heller ingen som eri tvil om hvor jeg står i spørsmålet. Jeg tror også pengegaver til sentrene vil ta slutt etter kontingenten kommer, sier Henrichsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.