RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar gode holdninger med på ferien

Nordmenn har generelt gode holdninger til trafikksikkerhet, og de tar vi med oss på ferie. Til tross for dette mister rundt 50 nordmenn livet på utenlandske veier hvert år.

OSLO: Ulykkesrisikoen er lavest i vårt naboland Sverige, som også er et populært feriemål for mange nordmenn. Også i Storbritannia, Israel og Nederland er trafikken tryggere enn her hjemme, viser tall fra European Transport Safety Council (ETSC).

Les flere bilnyheter på biliOslo.no

Ferieland som Spania, Frankrike og Portugal har nær halvert ulykkesrisikoen de siste årene, men den er fortsatt en god del høyere enn i Norge. Hellas har ikke hatt den samme gode utviklingen, og er plassert i det europeiske bunnsjiktet sammen med Romania, Polen og Bulgaria.

Les også: Slik leier du bil i ferien

Ved lengre reiser til land i Afrika og Asia kan trafikken være atskillig mer kaotisk enn i Europa.

- Ta taxi eller reise kollektivt i disse områdene, råder Ottar Sefland, salgs- og markedsdirektør i Europeiske reiseforsikring.


Beregninger selskapet har gjort, viser at ca. 50 nordmenn mister livet på utenlandske veier hvert år.

Ikke kombiner trafikk og alkohol

- De viktigste rådene for å unngå ulykker på ferie er de samme som hjemme, sier Sefland.

Det betyr ingen alkohol eller andre rusmidler når du skal kjøre. Det er også viktig å alltid bruke bilbelte, og å respektere fartsgrensene.


- Bilbelte, barnesikringsutstyr og hjelm på motorsykkel og moped er forskjellen mellom liv og død hvis uhellet er ute. Det er like viktig på ferie i utlandet som her hjemme, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Tenk trafikksikkerhet

En spørreundersøkelse foretatt av TNS Gallup for Europeiske Reiseforsikring viser at nordmenn stort sett tar med seg de gode holdningene til trafikksikkerhet når de er i utlandet.

Les også: Oslofolk sjekker ikke bilen før ferien

Bare fem prosent av oss sier det er greit å kjøre uten bilbelte, dersom det er vanlig i landet en besøker.

Seks prosent mener det er greit å kjøre etter at man har tatt noen øl, mens åtte prosent mener det er greit å kjøre moped eller motorsykkel uten hjelm i utlandet.

- Vi ønsker selvfølgelig ikke at noen skal ha slike holdninger. Men tallene viser at det store flertallet av nordmenn setter både familiens og egen sikkerhet høyt, sier Kristin Øyen.

Leie av kjøretøy i utlandet

På et punkt avslører undersøkelsen at nordmenn kan være for naive når vi reiser ut i den store verden.

- Hele 25 prosent sier at de ikke setter seg inn i forsikringsvilkårene når de leier bil i utlandet. Det er bekymringsfullt og kan bli svært dyrt hvis uhellet er ute, sier Ottar Sefland i Europeiske reiseforsikring.

Det skyldes at ansvarsforsikringen på reiseforsikringen ikke gjelder ved leie av motorkjøretøy, og den obligatoriske forsikringen er ofte begrenset til ansvarsforsikring.

- Da trenger du en forsikring for ulykke for fører og passasjer i tillegg, avslutter Sefland.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere