RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Live Kjølstad mener det er et klart behov for organisasjonens arbeid. Foto: Elisabeth C. Wang
Live Kjølstad mener det er et klart behov for organisasjonens arbeid. Foto: Elisabeth C. Wang

Tar grep om fødselsomsorgen

Live Kjølstad (33) fra Hovseter er en av fire kvinner bak den nystartede organisasjonen "Liv laga". Mandag arrangerer de konferanse for å få frem brukernes synspunkter.

HOVSETER: Vi møttes på nettet, og det var leder av oranisasjonen, Ingerborg Altern Vedal, som tidligere dro i gang "aksjon mot fødekaos". Det var en direkte reaksjon på at fødende ble avvist på det sykehuset de var innstilt på å skulle føde og endte med å ikke vite hvor de skulle. Det er mer enn nok spenning på dette tidspunktet fra før, om man ikke også skal være usikker på hvor man faktisk ender opp, sier Kjølstad.

Omsorg og respekt

Svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgsorganisasjonen "Liv laga" ble stiftet 4. mars. Organisasjonen jobber for at alle som føder barn i Norge skal få den omsorgen de trenger, bli møtt med respekt rundt egne valg og ønsker, og til en hver tid gjennom svangerskap, fødsel og barseltid føle seg trygge.

Det burde selvsagt være en selvfølge at alt fungerte som det skulle og at det ikke var snakk om flaks og uflaks om man fikk ønsket fødeplass eller ikke. At det ikke var snakk om sprengt kapasitet eller det å stille bakerst i køen på grunn av en komplisert fødsel. Men slik er det altså. Og sånn kan det ikke fortsette, sier hun og legger til;

Selv mener jeg selvsagt det finnes mye bra, som en lang og fin permisjon, men rundt fødsels- og barselsomsorgen har vi tatt et steg tilbake.

Påvirke morgendagen

Men endringer ser ut til å være på vei innenfor svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Førstkommende tirsdag arrangerer Helse- og omsorgsdepartementet en konferanse om kvalitet i helsetjenestene kvalitetskonferansen. "Liv laga" og fem andre organisasjoner inviterer derfor alle brukere til en egen konferanse dagen før, mandag 26. mai.

Der skal vi sammen finne ut hva brukerne opplever og ønsker for så å presentere disse funnene på kvalitetskonferansen dagen etter. I tillegg skal vi bruke resultatene ellers i arbeidet med myndighetene. Nå kan man med andre ord være med på å påvirke morgendagens helsetilbud, noe vi oppfordrer alle til å være med på, avslutter Kjølstad.

For mer informasjon se www.liv-laga.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere