*Nettavisen* Nyheter.

Tar grep om snøproblemene

Oslo kommune har hatt problemer med deponiplass denne snørike vinteren. Nå skal ulike løsninger vurderes.

OSLO: – Åsland har vært hoveddeponi mange år. Nå ser vi på andre løsninger, sier samferdselsbyråd Jøran Kallmyr.

Et av alternativene kommunen ser på er et snøsmeltingsanlegg utviklet av NCC.

LES SAKEN: Vil smelte snø med sjøenergi

– Det kreves mye energi for å smelte snø, og flere av anleggene vi har sett har et altfor høyt forurensningsnivå. NCC har utviklet et anlegg som bruker energien fra sjøen, det synes vi er interessant, sier Kallmyr og presiserer at det ligger flere andre ideer på bordet.

Ulike løsninger

Et anbud skal legges ut denne våren, og byråden håper en løsning er på plass i høst.

– Det er et bredt anbud, det er ikke sikkert lekteren vinner. Et annet alternativ er å finne flere tomter vi kan bruke til deponering. Målet er uansett å få så stor kapasitet at vi slipper de problemene vi har sett i vinter, sier byråden.

Kommunen har sett på to mulige deponitomter.

– En tomt i Bånnkall og en i Styggedalen i Sørkedalen. Dette kan alternativt bli beredskapstomter, hvis kapasiteten på smelteanlegg og/eller Åsland blir sprengt, sier byråden.

Fylkesmannen er inne i bildet for å vurdere hvilke løsninger som er best for miljøet.

– Det er snakk om et miljøregnskap. Er det bedre for miljøet å dumpe snøen i sjøen eller å frakte den med lastebiler lengre strekninger? Slike beregninger sitter Fylkesmannen med, sier byråden.

Kostbar vinter

Snø koster kommunen millioner av kroner hvert år. Bortkjøring av snø koster en million per dag. Denne vinteren har vært spesielt kostbar - 25.000 lass med snø har kostet 50 millioner kroner i bortkjøring alene.

– Det er det vedvarende snøfallet som har vært så kostbart. Vanligvis kommer snøen i puljer og da får man ryddet mer for pengene, sier Kallmyr.

Han presiserer at bortkjøring av snø må veies opp mot kostnaden.

– Vi må innfinne oss med at det blir noen snøhauger her og der vinterstid, sier han og presiserer at dette ikke gjelder deponier av typen man har sett på Bergkrystallen.


– Der er det ikke snakk om en snøhaug, men et deponi. Det skal ikke skje. Jeg synes det er bra at folk engasjerer seg i lokalmiljøet, avslutter Jøran Kallmyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.