RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar hensyn til barna

Nordre Aker Budstikke har skrevet mye om kraftlinjen fra Akebakkeskogen og ned til Sverre Enevolds plass - gjennom hele 2 år. Etter at Oslo Vei AS solgte tomten i Grefsenkollveien 14 til Backe Eiendom AS, har beboere langs kraftlinjen engasjert seg sterkt for å få gravd høyspentstrekket ned i jordkabler, og i fjor høst kom endelig siste avtale om nedgraving på plass mellom Grefsenbeboerne og Oslo Vei AS.
Til våren skal den nye jordkabeltraséen være klar til kobling, og høyspentmastene fra Akebakkeskogen og ned til Sverre Enevoldsplass og "Jupiterjordet", skal tas ned.
Omega Elkraft AS har vært ansvarlig for konsesjonssøknaden for nedgraving, på vegne av Oslo Vei AS. De presiserer at selv om mastene snart er ute av syne, så er fortsatt strålerisikoen tilstede fra den nye jordkabeltraséen - og en sikkerhetssone på 12 meter fra traséens midtlinje anbefales. Grefsen Terrassehus Barnehage vurderer større uteplass når masten i Grefsenkollveien 12 forsvinner. Men det fraråder Omega Elkraft, og barnehagen vil lytte til ekspertene.
Det vil også utbyggerne i Grefsenkollveien 14 - "Grefsenlyst". Der skal det bygges ny barnehage, men prosjektleder bekrefter at uteplassen til barnehagen ikke skal ligge innenfor risikoområdet til jordkablene. Úteområdet til Øvre Grefsen barnehage går i følge Omega Elkraft AS også klar av den nye krafttraséen forbi barnehagen.
"Jupiterjordet" ved Sverre Enevoldsplass er en mye brukt lekeplass - også om turmål for barnehagene i området. Den nye jordkabeltraséen vil gå langs lekeplassen. Og bydelen bekrefter at den også vil ta nødvendige skritt for å finne en løsning som ikke utsetter store og små for strålerisiko fra den nye traséen langs lekeplassen.
Det er i dag ikke uvanlig med lekeplasser under en kraftlinje - tidligere har det vært tatt lite hensyn til eventuell strålerisiko fra høyspentlinjer. Men Omega Elkraft AS tror neppe det ville blitt gitt lov i dag til å etablere lekeplasser under en kraftlinjer.
Det er derfor gledelig at tilbakemeldingene fra barnehagene og bydelen viser at man nå fremover ikke vil utsette barna for noen som helst strålerisiko langs den jordkabeltraséen på Grefsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere