Gå til sidens hovedinnhold

Tar kampen mot sexkjøp igjen

For tiende år på rad er sexkjøp Kvinnegruppa Ottars viktigste kampsak på kvinnedagen. De nekter å bøye av for kritikken.

OSLO: – Forslaget om å stenge senteret fremmes på selveste kvinnedagen 8. mars. Det er helt horribelt, sa talskvinne i Kvinnefronten, Torill Nustad til Dagsavisen i februar 2012.

Likevel vil Kvinnegruppa Ottar fortsatt legge ned Pro-senteret på kvinnedagen. Riktignok har de i år erstattet parolen «Legg ned Pro-senteret» med «Prostitusjon er vold», men holdningene er de samme.

– Slik situasjonen er i dag, fungerer Pro-senteret som en propp i systemet som står i veien for gode tilbud til kvinner som ønsker seg ut av prostitusjon. Da er det bedre at det legges ned, sier lederen for Kvinnegruppas Oslo-avdeling, Katarina Storalm.

Holder på sitt

I fjor gikk flere feminister ut og boikottet 8. mars-toget, fordi de ikke kunne stille seg bak den vedtatte parolen. Flere påpekte at Ottar istedenfor å feire kvinnedagen, bidrar til å splitte kvinnebevegelsen.

Likevel holder Ottar på sitt, og vil fortsatt legge ned Pro-sentert.

– Å gjøre prostitusjon til et yrke med samme plikter og rettigheter som andre arbeidstakere er en ekstremt farlig vei å gå, som vil gjøre det lettere å utnytte kvinner, sier Storalm.

Fredag marsjerer hun under slagordet «Prostitusjon er vold – bedre hjelpetiltak – håndhev sexkjøpsloven.»

Les også: Vil forby stripping

Blir oppgitt

Det satte sinnene i kok på kvinnedagen i fjor. Fremskrittspartiet-leder Siv Jensen kom med krass kritikk på sin nettside.

– Når kvinnegruppa Ottar krever nedleggelse av Pro-senteret blir jeg oppgitt. Pro-senteret er et viktig tilbud til kvinner som er utsatt for menneskehandel, prostitusjonstvang og undertrykking. Er ikke disse kvinnene verdt å kjempe for?, skrev hun på sin egen hjemmeside på kvinnedagen i fjor, skrev Siv Jensen.

Også dittOslo tok kraftig til motmæle mot parolen.

– Det Ottar i realiteten sier er at Pro-senteret har et reellt ønske om å beholde flest mulig menn og kvinner i prostitusjon. Det blir som å hevde at Feltpleien ønsker at flest mulig narkomane fortsetter som narkomane, eller at Kreftsenteret på Ullevål helst ser at kreftpasienter ikke blir friske, skrev dittOslo nyhetsredaktør, Hege Bjørnsdatter Braaten, i en kommentar før fjorårets kvinnedag.

Dobbeltrolle

Ottar mener parolen fortsatt er riktig og viktig for å sette fokus på samfunnets dobbeltsidige forhold til prostitusjon. Katarina Storalm mener hjelpen ikke fungerer godt nok. Hun ønsker seg flere høy- og lavterskeltilbud for de prostituerte, og et bedre exitprogram.

– Pro Sentret har to roller, både kompetansesenter som aktivt motarbeider sexkjøpsloven i offentlig ordskifte, samtidig som de skal hjelpe de prostituerte ut av prostitusjon. Det hadde vært bedre å løsrive disse to fra hverandre, sier Storalm.

Hun mener den hjelpen prostituerte får i dag, kun bidrar til å opprettholde en farlig praksis.

Savner en vei ut

– For å få bukt med prostitusjon er det viktig med et reelt alternativ, sier Ottar-lederen.

Hun trekker frem Exit-prosjektet i Stavanger som et tiltak som fungerer. Her får prostituerte tilbud om norskundervisning, studier og hjelp til å finne annet arbeid.

Les også: – Muslimske kvinner skal ikke behøve en ny kvinnekamp

Mangler rettigheter

Seniorkonsulent Liv Jessen ved Pro-senteret er enig i at et alternativt yrke er viktig, men tror ikke på å fjerne de tiltakene som finnes i dag.

– De fleste prostituerte i Norge er fattige Nigerianske kvinner. De har ikke rett til å jobbe i Norge. I stedet for å jage dem rundt burde man lytte til deres behov, og sørge for at de fikk jobb, sier hun.

Jessen var imot parolen om håndhevelse, og mener det er å begynne i feil ende.

– Jeg savner paroler om internasjonal kvinnesolidaritet. Ved å bekjempe kvinnefattigdom i Nigeria motarbeider vi også prostitusjon, sier hun.

Les også: LEDER: «Norske myndigheter valgte i stor grad å ta skylappene på i 2009»

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley