RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar kampen mot sexkjøp igjen


Ottar-leder Katarina Storalm vil ha bedre forhold for prostituerte, men er ikke enig med Pro-senteret om hva det innebærer.
Ottar-leder Katarina Storalm vil ha bedre forhold for prostituerte, men er ikke enig med Pro-senteret om hva det innebærer. Foto: Foto: Cathrine Brynildsen
For tiende år på rad er sexkjøp Kvinnegruppa Ottars viktigste kampsak på kvinnedagen. De nekter å bøye av for kritikken.

OSLO: – Forslaget om å stenge senteret fremmes på selveste kvinnedagen 8. mars. Det er helt horribelt, sa talskvinne i Kvinnefronten, Torill Nustad til Dagsavisen i februar 2012.

Likevel vil Kvinnegruppa Ottar fortsatt legge ned Pro-senteret på kvinnedagen. Riktignok har de i år erstattet parolen «Legg ned Pro-senteret» med «Prostitusjon er vold», men holdningene er de samme.

– Slik situasjonen er i dag, fungerer Pro-senteret som en propp i systemet som står i veien for gode tilbud til kvinner som ønsker seg ut av prostitusjon. Da er det bedre at det legges ned, sier lederen for Kvinnegruppas Oslo-avdeling, Katarina Storalm.

Holder på sitt

I fjor gikk flere feminister ut og boikottet 8. mars-toget, fordi de ikke kunne stille seg bak den vedtatte parolen. Flere påpekte at Ottar istedenfor å feire kvinnedagen, bidrar til å splitte kvinnebevegelsen.

Likevel holder Ottar på sitt, og vil fortsatt legge ned Pro-sentert.

– Å gjøre prostitusjon til et yrke med samme plikter og rettigheter som andre arbeidstakere er en ekstremt farlig vei å gå, som vil gjøre det lettere å utnytte kvinner, sier Storalm.

Fredag marsjerer hun under slagordet «Prostitusjon er vold – bedre hjelpetiltak – håndhev sexkjøpsloven.»

Les også: Vil forby stripping

Blir oppgitt

Det satte sinnene i kok på kvinnedagen i fjor. Fremskrittspartiet-leder Siv Jensen kom med krass kritikk på sin nettside.

– Når kvinnegruppa Ottar krever nedleggelse av Pro-senteret blir jeg oppgitt. Pro-senteret er et viktig tilbud til kvinner som er utsatt for menneskehandel, prostitusjonstvang og undertrykking. Er ikke disse kvinnene verdt å kjempe for?, skrev hun på sin egen hjemmeside på kvinnedagen i fjor, skrev Siv Jensen.

Også dittOslo tok kraftig til motmæle mot parolen.

– Det Ottar i realiteten sier er at Pro-senteret har et reellt ønske om å beholde flest mulig menn og kvinner i prostitusjon. Det blir som å hevde at Feltpleien ønsker at flest mulig narkomane fortsetter som narkomane, eller at Kreftsenteret på Ullevål helst ser at kreftpasienter ikke blir friske, skrev dittOslo nyhetsredaktør, Hege Bjørnsdatter Braaten, i en kommentar før fjorårets kvinnedag.

Dobbeltrolle

Ottar mener parolen fortsatt er riktig og viktig for å sette fokus på samfunnets dobbeltsidige forhold til prostitusjon. Katarina Storalm mener hjelpen ikke fungerer godt nok. Hun ønsker seg flere høy- og lavterskeltilbud for de prostituerte, og et bedre exitprogram.

– Pro Sentret har to roller, både kompetansesenter som aktivt motarbeider sexkjøpsloven i offentlig ordskifte, samtidig som de skal hjelpe de prostituerte ut av prostitusjon. Det hadde vært bedre å løsrive disse to fra hverandre, sier Storalm.

Hun mener den hjelpen prostituerte får i dag, kun bidrar til å opprettholde en farlig praksis.

Savner en vei ut

– For å få bukt med prostitusjon er det viktig med et reelt alternativ, sier Ottar-lederen.

Hun trekker frem Exit-prosjektet i Stavanger som et tiltak som fungerer. Her får prostituerte tilbud om norskundervisning, studier og hjelp til å finne annet arbeid.

Les også: – Muslimske kvinner skal ikke behøve en ny kvinnekamp

Mangler rettigheter

Seniorkonsulent Liv Jessen ved Pro-senteret er enig i at et alternativt yrke er viktig, men tror ikke på å fjerne de tiltakene som finnes i dag.

– De fleste prostituerte i Norge er fattige Nigerianske kvinner. De har ikke rett til å jobbe i Norge. I stedet for å jage dem rundt burde man lytte til deres behov, og sørge for at de fikk jobb, sier hun.

Jessen var imot parolen om håndhevelse, og mener det er å begynne i feil ende.

– Jeg savner paroler om internasjonal kvinnesolidaritet. Ved å bekjempe kvinnefattigdom i Nigeria motarbeider vi også prostitusjon, sier hun.

Les også: LEDER: «Norske myndigheter valgte i stor grad å ta skylappene på i 2009»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere