*Nettavisen* Nyheter.

Tar nye grep mot vold i familien

– Vi vil ha voldsstatistikken ned, samtidig som vil vi avdekke flere familievoldssaker, sier stasjonssjef på Stovner.

STOVNER: På Stovner politistasjon har de opprettet egen etterforskningsgruppe, som har spesialisert seg på saker om og med familievold.

Etter hva Lokalavisen Groruddalen erfarer, jobbes det nå i Oslo politidistrikt for at flere stasjoner skal ta i bruk denne måten å jobbe med familievold på.

Krevende

– Å jobbe med disse sakene er krevende. Det er ingenting som er svart hvitt, og det er ofte kompliserte saker, som har flere parter og flere involverte. I familievoldssaker er det bare tapere, sier stasjonssjefen på Stovner, gjennom seks år, Espen Aas.

Han er stolt over arbeidet som nedlegges på stasjonen, nettopp i dette fagfeltet.

– Det tar tid og opparbeide seg kunnskap på dette området, vi har folk som har tatt videre utdannelse for å ta dommeravhør av barn blant annet, sier Aas.

Resultater

Stovnerpolitiet avdekker langt flere familievoldssaker i dag, enn det de gjorde for en tid tilbake siden.

Aas mener én av årsakene til dette, i tillegg til bevisste holdninger til dette fra politiets side, er endringen av straffelovens paragraf 219, som ble vedtatt i 2005.

– Tidligere så man på familievold inn under paragraf 228 og 229, som omhandler vold. Ved at denne typen vold kommer inn under en egen paragraf i straffeloven, blir det lettere å føre dette som statistikk, og se hva som faktisk er familievold, sier Aas.

Han understreker likevel at feltet er stort, og ingen saker er like.

– På 80-tallet hadde ikke politiet like god dialog med andre samfunnsaktører som også er involvert i denne type saker, som barnevernet, for eksempel, sier Aas.

– I dag tør jeg si vi har svært god dialog, og godt samarbeid er helt avgjørende for utfallet av disse sakene, tror Aas.

Hele Oslo

Ambisjonene nå er at familievoldssaker over hele Oslo skal få litt mer ens behandling.

– Innenfor denne type saker, vold i nære relasjoner, har man jo en rekke typer forskjellige saker. Her er ingen saker like, og det er som jeg sa tidligere; bare tapere. I tillegg til å ha god kontakt og godt samarbeid med bydelene, krisesentre og barnevernet, er vi i større grad enn tidligere også opptatt av å kartlegge gjerningspersonen, slik at han ikke overlates til seg selv, sier Aas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.