RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håkon Haugli (Ap) benyttet jomfrutalen på Stortingets talerstol til å fokusere på Oslo. FOTO: HEGE BJØRSNDATTER BRAATEN
Håkon Haugli (Ap) benyttet jomfrutalen på Stortingets talerstol til å fokusere på Oslo. FOTO: HEGE BJØRSNDATTER BRAATEN

Tar Oslo til Tinget

By og land går ikke nødvendigvis hand i hand. For fersk stortingsrepresentant, Håkon Haugli (Ap) er byfokuset viktig.

STORTINGET: – Det er flere av oss Oslo-representanter som kommer rett fra Rådhuset, og det betyr jo at vi kjenner Oslo-politikken veldig godt, sier fersk stortingsrepresentant for Oslo, Håkon Haugli (Ap).

Haugli har fått plass i kommunal- og forvaltningskomiteen, som blant annet har ansvaret for distrikts- og regionalpolitikken, samt hele integreringspolitikken. Å tørre å bevare Oslo-fokuset, blir viktig for Haugli, som mandag debuterte på Stortingets talerstol med å tale hovedstadens sak.

– Litt uvanlig

– Det er kanskje litt uvanlig å være så Oslo-fokusert, men jeg håper det kan være med på å sette litt tonen for mitt fokus. Min hovedoppgave blir å ivareta Oslos interesser, sier han, og legger til at selv om han ønsker å være en ombudsmann for hele landet, er det en nødvendighet å bevare et sterkt distriktspolitisk syn også på hovedstaden.

– Distriktspolitikk handler alltid om by og land, og veldig mye om skatteoverføringer, men jeg mener at hele landet er avhengig av at Oslo er en motor for næringsutvikling, sier Haugli, som også peker på de store forskjellene innenfor byens grenser som et viktig distriktspolitisk tema.

– Det er noe helt annet å bo i Bydel Vestre Aker enn i indre øst, for eksempel, sier han, og peker på sosiale utfordringer og forskjeller som et viktig tema – også for Stortinget.

– Det er kanskje en litt ny tanke å se Oslo som noe mer enn bare Oslo. Man må se på ulikhetene innad i byen også, sier han.

Samarbeid

Oslobenken har de neste fire årene flere representanter som har sittet i både bystyret og byrådet – fra flere partier. Haugli mener dette kan være med på å styrke samarbeidet mellom de ulike partiene, men påpeker at man i første rekke er partipolitisk representant.

Det innebærer at man også må ta upopulære avgjørelser for Oslos vegne.

– Jeg må være forberedt på at også vi vil tape noe, og jeg må være med på å ta avgjørelser som kanskje ikke vil være bra for Oslo, sier han, og påpeker at selv om han ser på seg selv som Oslo-patriot, vil han forbeholde seg retten til å kritisere kommunen.

– Ikke alltid enig

– Jeg er jo ikke alltid enig i den politikken som føres i Oslo, og det vil jeg fortsette å kritisere, sier han, med klar adresse til Høyre-/ Frp-byrådet, som styrer Oslo.

Haugli påpeker at det viktigste uansett bli å være tilgjengelig for folk, når han nå tar fatt på fire år som stortingsrepresentant.

– Jeg håper at jeg ikke mister visjonene og idealismen. Jeg tror nok at den dag-til-dag-jobben etterhvert kan bli litt mekanisk, så man må nok minne seg selv på hva det var som gjorde at man ønsket å komme inn på Stortinget i utgangspunktet, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere