RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tar oss 200 år tilbake i tid


HISTORISK GÅRD: Linderud gård var ikke involvert under utformingen av grunnloven, men var viktig høsten 1814 og i forbindelse med unionen mellom Norge og Sverige.
HISTORISK GÅRD: Linderud gård var ikke involvert under utformingen av grunnloven, men var viktig høsten 1814 og i forbindelse med unionen mellom Norge og Sverige. Foto: Arkivfoto
Til helgen kan du gjenoppleve både borgerskapets fester og tjenerskapets slit på Linderud gård.

LINDERUD: Linderud gård hadde en viktig rolle i historien om Norge. Høsten 1814 inviterte nemlig den unionvennlige gårdeieren Haagen Mathiesen kronprins Karl Johan. Lørdag og søndag møter man dem igjen når Bydel Bjerke markerer 200 års jubileet til grunnloven.

– Det er viktig at våre kulturskatter blir kjent for befolkningen. Et grunnlovsjubileum er et godt tidspunkt for å feire demokratiet. Samtidig får vi vist frem Linderud gård, noe av det fineste vi har i området vårt, sier Tina Arnesen, prosjektleder for arrangementet og seksjonsleder for oppvekst og kultur i Bydel Bjerke.

Historiske møter

Kari Greve, intendant ved Linderud gård, tok kontakt med bydelen angående en grunnlovsfeiring. Nå noen måneder senere, er de klare for et stort arrangement.
Omkring 100 skuespillere skal ta de besøkende 200 år tilbake i tid.

Vi møter blant andre borgerskapet i teselskap som diskuterer demokratiet, arbeiderne som vasker klær i dammen, det skal være gudstjeneste med Hans Nielsen Hauge, og ikke minst en svært tøff domsavsigelse etter en rettssak på markedsplassen. I tillegg er det møtet mellom gårdeier og Karl Johan.

– Gårdeier Mathiesen mente Norge var et pottitland siden det verken bank eller omfattende infrastruktur. Han ble stemplet som forrædersk, i et Norge med mye nasjonalpatriotisme. Men gårdeieren var nøktern, og lot seg ikke rive med av følelser, forteller Greve som bor og jobber på Linderud gård i dag.

Hun har ansvaret for mange av teateropptrinnene og sørger for at replikkene blir så historisk korrekte som mulig.

LES OGSÅ: Håper ny skatehall er klar i 2017

Humormusikal med norsk reisning

For hele familien

I år har det vært en rekke arrangementer for å markere Norges grunnlov, men prosjektlederen håper ikke folk har gått lei.

– Vi har ikke hatt grunnlovsfeiringer i vårt nærområde tidligere. Dette skal dessuten ikke bare handle om 1814, men livet generelt for 200 år siden. Hovedmålet med arrangementet er at det skal bli en folkefest, sier Arnesen.

For å sørge for en skikkelig salutt under festen, hentes kanonen fra 1794 opp fra kjelleren. Klokken 12 lørdag og 13 søndag fyres de av til ære for de fremmøtte, arrangementet varer fra 12.00-16.00 lørdag og 13.00-17.00 søndag. Det blir dessuten blant annet forestilling med Cirkus Betulis (Nysirkus Bjerke), barneleker, ponniridning og marked med ting og mat laget av oppskrifter fra 1814.

– Vi selger for eksempel gammeldagse godterier. Men vassgrauten tør vi ikke selge, så den gir vi bort, sier Greve.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere