*Nettavisen* Nyheter.

Tar respekten tilbake

Pris: Respekt vant både debutprisen og ungdomsprisen på Kosmoramafestivalen i Trondheim nylig. Foto: Anne Marie Huck

Med ungdomsfilmen Respekt håper Johannes Joner å få folk til å reflektere mer over begrepet i hverdagen.

FROGNER: Jeg vil at ord som respekt ikke bare skal forbindes med mafiafilmer, men bli et ord vi tar tilbake, og som alle tenker mer over, sier den ferske spillefilmregissøren Johannes Joner.

Det er på Hartvig Nissen skole på Frogner at selve ideen til spillefilmen «Respekt» startet. Joner jobbet frivillig sammen med seks dramaelever ved skolen for å sette opp teaterstykket «En klassefiende», basert på Nigel Williams stykke med samme navn. Etter mange turneer til skoler over hele landet, ble engasjementet så stort at Joner kontaktet Nordisk Film for å lage en spillefilm.

Det er en blanding mellom film, drama og reality, sier Jonner.

Debatt

Jeg er jo fra Briskebygrenda, som jeg liker å kalle det, sier Joner, som har barn på Uranienborg og Hartvig Nissen skole. Han innrømmer at det har vært fint å sitte som øverste sjef og debutere som spillefilmregissør, etter en lang karriere som skuespiller. Det viktigste har vært å formidle en historie som kan være med på å belyse skoledebatten. Joner er selv frustrert over stadig mindre fokus på estetiske fag i skolen, og nedprioritering av midler til lærere.

Tøft

Vikram Kee Damslora og Israel Jesus Elias Haroldo Pena Corral spiller henholdsvis en «patetisk rasist,» og en outsider i samfunnet. Begge to kan kjenne seg igjen i de 12 forskjellige typene som blir portrettert i filmen.

Du har alltid den bråkete bølla, maktmisbrukeren, sier Kee. Alle skuespillerne i filmen bruker sine egne navn, og deler av staben visste ikke at de var med på en film, men fikk beskjed om at de skulle være med i en realityserie. Improvisasjon har vært et viktig ledd i filmens tilblivelse, og har ifølge gutta, vært med på å gjøre filmen enda mer realistisk.

Nissengutta

Jeg spiller en litt rolig, observerende person som sitter mye og tegner, og er en underliggende katalysator, sier Fredrik Stabenfeldt.

Eller et mobbeoffer, bryter Kee inn. Innspillingstiden har vært preget av det harde miljøet som skuepillerne skal representere.

Når man sitter i et klasserom med 12 gutter i 48 timer, merkes det, sier Fredrik. Skuespillerne var såpass inne i rollene hele tida, noe som har hjulpet på autentisiteten, mener de selv. Filmen om spesialklassen 3f er en rå film om ungdom, i en vanskelig tid i livet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.