*Nettavisen* Nyheter.

Tar rusproblematikken inn i kirka

Det er tøffe temaer som tas opp i stykket "Ubuden gjest". Her ved Karianne Aasnes som narkomane "Lisa" og Tov Sletta som "pusheren". FOTO: HEGE BJØR

- Jeg er glad for at vi tar denne problemstillinga inn i kirka, sier sokneprest, Signe Fyhn, om stykket «Ubuden gjest» som har premiere i Lilleborg kirke lørdag.

TORSHOV: - Jeg har brent for dette temaet veldig lenge. Den narkotikapolitikken vi har i Norge med at «du må hjelpe deg selv» fungerer ikke, sier Karianne Aasnes.

Inkluderende

Hun har en av hovedrollene, som rusavhengige Lisa i stykket «Ubuden gjest» som har premiere i Lilleborg kirke førstkommende lørdag.

Stykket handler om avhengighet, og tar utgangspunkt i Lisa, som bryter seg inn i en katolsk kirke. Hun mente å stjele sølvet i kirka, men ender opp med å stjele paterens livsvei.

Både Aasnes og Tov Sletta, som spiller pusher i stykket er født og oppvokst på Torshov, og sier nærmiljøet har betydd mye for dem. Det er også her de har henta mye av inspirasjonen.

- Jeg kjenner flere som har vært og som fortsatt er på kjøret, sier hun, og legger til at selv om man ikke nødvendigvis har et nært forhold til Gud og kristendom har Lilleborg kirke alltid vært en viktig institusjon.

- Jeg har alltid følt den som veldig inkluderende, sier hun, og får støtte fra sokneprest, Signe Fyhn, som mener det er viktig at også kirka tar opp temaer som ruspolitikk.

- Jeg er veldig glad for at vi tar denne problemstillinga inn i kirka. Det er et veldig aktuelt tema og det er mange med rusproblemer i området, sier hun.

Kynisk og likegyldig

- Stykket setter fokus på folks fordommer, og de går alle veier, sier regissør Grethe Ryen, og påpeker både ekstrem religiøsitet, avhengighet og kyniske bakmenn.

- Jeg er opptatt av menneskene bak rollene, og føler jeg kan identifisere meg med alle. Eller kanskje utenom pusheren. Hvordan klarer du egentlig å bli så rå?, sier Ryen henvendt til «pusheren» Tov Sletta.

- Jeg måtte ta fram de likegyldige og kyniske sidene i meg. Alle har de sidene i seg, sier Sletta.

Forestillinga har premiere lørdag, og spilles til og med søndag 22. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.