RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tariffoppgjøret 2008: Resultatet snur AFP-avtalen på hodet

LO-ledelsen er svært fornøyd med resultatet av meklingen i årets tariffoppgjør. Den nye AFP-avtalen er visstnok mye bedre enn før. Men i virkeligheten har vi fått et forslag til AFP-avtale som snur den gamle ordningen på hodet. I stedet for å gi "sliterne" muligheten til en verdig avgang fra arbeidslivet, premierer den nye ordningen de friske og raske som greier å holde ut til lenge etter 62 år. LO-ledelsen håper tydeligvis at en påstått god overgangsordning for de årskullene som når 62-årsalderen først, skal dempe uroen. Et mulig nei-flertall ved uravstemningen vil imidlertid velte dette spillet.
Når en leser LO informasjonsmateriale "Tariff 2008" kan en få inntrykk av at det er bare velstand når det gjelder den nye AFP-avtalen som skal gjelde fra 2010. Men den observante leser vil fort oppdage at det mangler konkrete tall på hvor stor den nye pensjonen blir, hvordan overgangsordningene slår ut og hva som blir forventet pensjonsnivå når de som er født etter 1963 skal gå av. Ikke en gang størrelsen på det såkalte AFP-tillegget er nevnt, selv om en i andre sammenhenger har skrytt av at dette er på hele 19.000 kr. Og årsaken er enkel: det går ikke an å framstille den nye ordningen som noe annet enn en skikkelig raritet.

Snur AFP på hodet

I dag går AFP-avtalen ut på at de som slutter i jobben etter fylte 62 år, får den samme pensjon som om de var 67. Begrunnelsen for dette er enkel: du skal ikke tape pensjon om du har blitt utslitt gjennom et langt arbeidsliv.
Nivået på AFP-pensjonen vil være rundt 60 % av lønn. Derfor har det alltid lønnet seg å fortsette å jobbe så lenge som mulig. Det er bare ca 25 % av arbeidstakerne som har sluttet ved fylte 62. Men de har altså fått med seg fem ekstra opptjeningsår slik at de ikke taper på tidlig avgang pensjonsmessig. Alternativet ville være å gå av med uføretrygd noe som i sin tid ble oppfattet som lite verdig.
I den nye ordningen skal alle, også de som ikke går av før de er 69, få AFP-tillegget (!) Både pensjonen og AFP-tillegget blir større for hvert år du holder ut etter fylte 62. Dette skjer fordi samlet pensjon og AFP-tillegg skal være likt i den stipulerte gjenværende levetiden (såkalt "nøytral" modell). Det vil altså på alle måter lønne seg å fortsette i arbeid så lenge som mulig i forhold til størrelsen på pensjonen. Slik skal arbeidsfolk i Norge piskes til å holde ut lengre enn det som kan være forsvarlig ut fra den enkeltes helse. "Nye AFP" premierer dermed de friske, mens den i dag har vært ment å gi de som er utslitt en skikkelig kompensasjon. Dette er å snu avtalen på hodet, og det er helt utrolig at LO-ledelsen har kunnet gå med på noe sånt.

Levealdersjusteringen

Ettersom selve folketrygden heretter (fra 2010) skal bli såkalt "levealdersjustert" vil standardsikringen i bånn for pensjonsnivået gradvis bli redusert i takt med stigende alder. Fordi gjennomsnittlig levealder øker vil det vi sparer opp i pensjon heretter bli fordelt på flere år. Alternativet for den enkelte vil være å fortsette lengre i arbeidslivet enn i dag for å kompensere for det tapet som ellers vil oppstå. Statistisk sentralbyrå har beregnet at dagens 20-åringer må jobbe til de er 70,5 år for ikke å tape i henhold til levealdersjusteringen.

Fri inntekt?

"Nye AFP" blir sukret med at den enkelte kan jobbe så mye en vil ved siden av pensjonen uten å få den avkortet slik AFP-pensjonistene blir utsatt for i dag. Blant folk flest lurer en jo da på om det blir mulig å slutte med full (men dårlig pensjon) fra en arbeidsplass og så ta seg hel stilling et annet sted.
Så enkelt vil det nok ikke bli. I Stortingsmelding nr. 12 for 2004 2005 kan vi lese følgende: ".. det bør vurderes å innføre et tak på samlet utbetaling av pensjon og arbeidsinntekt, slik at ikke denne overstiger arbeidsinntekten før pensjon." (s. 102)
Regjeringen er videre opptatt av om "dette vil kunne gjøre det fristende å ta ut pensjon tidlig" noe som for all del må unngås. Her vil det komme egne forskrifter som nok vil begrense muligheten til lukrativ spekulasjon i det framtidige pensjonssystemet.

Overgangsordninger

LO-ledelsen skryter av at de har fått til gode overgangsordninger når det gjelder innføringen av levealdersjusteringen. Det blir påstått at de som er født i perioden 01.01.48 til 31.12.53 får full kompensasjon, mens de som er født i perioden 1954 til 1962 gradvis rammes hardere og hardere jo yngre de er. Fra 1963 vil levealdersjusteringen gjelde fullt ut.
Aksjon Forsvar AFP etterlyser dokumentasjon fra LO som hittil ikke har lagt fram noen tall på hvordan reglene vil slå ut. På oppdrag fra Dagens Næringsliv har imidlertid Arbeids- og Inkluderingsdepartementet foretatt beregninger som bekrefter kritikken fra Nei-sida (11/4).
For folk med et gjennomsnittlig lønnsnivå i industrien og 40 års opptjeningstid vil den økonomiske gevinsten eller tapet pr. år i "Nye AFP" i forhold til dagens ordning bli i følgende størrelsesorden:
Født i 1948 (62 år i 2010):
+ 4.800 før fylte 67
- 3.000 etter 67
Født i 1955 (62 år i 2017):
+ 1.000 før fylte 67
- 6.800 etter 67
Født i 1963 (62 år i 2025):
- 10.900 før fylte 67
- 18.700 etter 67
Hadde min arbeidsgiver Ringnes oppført seg slik LO-ledelsen gjør i sine reklamer, ville bedriften ha blitt dømt for brudd på Markedsføringsloven!

Arne Rolijordet
Tillitsvalgt ved Ringnes Bryggeri og
Sekretær i Rødt Groruddalen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere