RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tåsens brev til bystyrepolitikerne

Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) Tåsen Skole Nordbergveien 15 0875 Oslo Oslo, 11. oktober 2010Til medlemmene av Kultur- og UtdanningkomitéenFORDELING AV TID I FLERBRUKSHALLEN PÅ TÅSEN SKOLEVi viser til Byråd Torgeir Ødegaards svar på spørsmål fra Kjell Veivåg i denne saken.

Foreldrene ved Tåsen Skole mener at de prinsipper som legges til grunn for Byrådens svar er helt uakseptable i forhold til våre barns behov og i forhold til hva som ble forespeilet oss da flerbrukshallen ble lansert før ombygging.

Våre barn har de siste årene levd i en hverdag der de har blitt dobbelt rammet av at Tåsen Skoles to gymsaler ble revet i starten av ombyggingen. For det første har ordinær kroppsøving vært på grensen til parodi – for eksempel å gå til Korsvoll Skole, dusje, og så gå tilbake, eller å øve på 17. mai-tog. For det andre har skolekretsens tilbud av fritidsaktiviteter kollapset i en periode der behovet for slike tilbud vokser ekstremt i takt med antall barn. Nesten de to eneste gjenværende fritidsaktivitetene er fotball og korps. Det er et desperat behov for atter igjen å ha tilgang på ”gymsal”, slik at tilbudet kan gjenoppbygges. Derfor har vi gledet oss til åpningen av den nye hallen.

Våre barn trenger et aktivt nærmiljø, med en oppblomstring av aktiviteter som for eksempel dans, drama, karate/tae kwon do, cheerleading, drill, all-idrett og klatring. I stedet legges det opp til at stor-idretten overtar allerede før Aktivitetsskolen har stengt for dagen. Hallen dedikeres til et snevert utvalg idretter (kun volleyball og basket i 2010/11), med fokus på konkurranseidrett for voksne. Det finnes ikke annen erstatning for de to gymsalene vi mistet, så tilbudet til barna uteblir.

Før prosjektstart var flerbrukshallen gjenstand for mye debatt, fordi den ville beslaglegge såpass mye av vårt svært begrensede uteareal. Det ble imidlertid fremhevet hvor positiv effekten ville bli for skolens nærmiljø, og at formålet var at nybygget skulle ”å fremstå som bydelens kulturhus, og brukes sammen med kulturskolen og ulike organisasjoner innenfor kunst, musikk, dans og drama” (denne beskrivelsen finnes fortsatt på Undervisningsbygg sine sider)1

Vi støtter prinsippet om å utnytte ubenyttet halltid til å avhjelpe idrettens betydelige behov, men vi kan ikke akseptere at interessene til barneaktivitetene i nærmiljøet skyves til side. Tåsen Skole må ha anledning til å gi lokale barneaktiviteter tilgang på hallen på kveldstid. Den tiden som ikke behøves til dette formålet bør så avgis til Oslo Idrettskrets. Tilgangen for barneaktivitetene må være forutsigbar – slik at det er mulig for ildsjeler å starte opp – og man må ha tålmodighet slik at tilbudene får tid til å vokse frem. . Hallen har endog blitt utrustet med lys og lydanlegg for bruk til kulturelle formål. Disse premissene ser ut til å bli komplett brutt.

* * *

1 http://www.undervisningsbygg.oslo.kommune.no/skoler_under_bygging/article81250-25138.html

I den såkalte ”omforente enighet” som Byråden refererer til er det avgitt halltid til skolen frem til kl. 20 på mandager. Dette er i respons til skolens etterspørsel etter ”fleksibel tid”, samt konkrete behov for barneaktiviteter som for eksempel korpsets drill. Vi vil påpeke følgende i forhold til denne ”omforente enighet”:

Ÿ Aktivitetsskolen (AKS) har behov for hallen i tiden 14.30-17.00, som er den tiden der aktiviteter kan avholdes. På grunn av antallet barn kan ikke hvert barn få tilbud dersom AKS kun har tilgang frem til kl 16.00.

Ÿ Forutsatt at AKS får tilgang frem til 17.00, er mandag 17.00-20.00 den tiden alle andre aktiviteter skal passe inn i. Dette er en utilstrekkelig tildeling, som kun tilsvarer korpsets behov. Ingen andre deler av lokalkulturen kan passes inn.

Ÿ Skolens behov for ad-hoc tilgang til hallen er i våre øyne ikke tilstrekkelig ivaretatt med en ordning der behovene må meldes inn 5-15 måneder i forveien.

Ÿ Den ”omforente enighet” ’utelukker at loppemarked for korps kan avholdes i flerbrukshallen. Dette betyr kroken på døra for vårt 90 år gamle skolekorps.

Ÿ Vi reagerer på at en ekstern, ikke-kommunal organisasjon med sterke egeninteresser i saken blir satt til å prioritere tilgang på skolens hall, med en nedprioritering av skolebarnas interesser som opplagt konsekvens. Prinsipielt mener vi at skolen selv burde vurdere hvor mye tid som skal avgis til Oslo Idrettskrets (selvsagt basert på 100% utnyttelse av halltiden).

I tilfelle vi ikke kan vinne igjennom med disse kravene har vi i samarbeid med Grefsen FAU fremmet et subsidiært forslag til midlertidig løsning:

Ÿ Skolen disponerer hallen i skoletiden samt i AKS’ kjernetid, dvs. frem til klokken 17.

Ÿ Skolen disponerer 2 kvelder i uken (f.eks. mandag og onsdag frem til kl. 21). I tillegg disponerer skolen årlig anslagsvis 7 hele uker, hvorav 2-4 uker i forbindelse med jule- og sommeravslutninger.

Ÿ OIK fordeler resten etter sine vanlige retningslinjer.

Ÿ Forbudet mot loppemarked oppheves, slik at skolekorpset kan bestå.

Dette vil i det minste kunne opprettholde enkelte lokale aktiviteter, men mangler fleksibilitet til å tilpasse seg et (forhåpentligvis) fremvoksende spekter av lokale tilbud.

Aktivitetsskolens behov

Barna kommer til AKS når skoledagen er omme. Det stilles store krav til aktivitetstilbudet, og det har vært et ønske fra både politisk hold og fra foreldrene at aktivitetene hovedsakelig skal være lokalt produsert. Aktiviteter som inkluderer fysisk utfoldelse har selvsagt stor betydning for barnas helse og konsentrasjon på skolen. Skolens gymsal (i dette tilfellet flerbrukshallen) er i så måte svært viktig for AKS i dens kjernetid 14.00-17.00.

Ifølge Ingrid Berlie, leder for Aktivitetsskolen Tåsen: ”Vi spiser mellom kl.14 og 14.30. For å kunne gi et tilbud til alle om gymsal, trenger vi mer tid. Vi har nærmere 400 barn som skal fordeles på salene.”

Oslo Idrettskrets omtaler for øvrig tiden fra 16.00-17.00 som ”mindre attraktiv”2

2 http://www.osloidrettskrets.no/Retningslinjer%20for%20bruk%20av%20kommunale%20flerbrukshaller.pdf .

Idretten som premissleverandør

Selv om vi som er tilknyttet skolen og idretten har stor sympati for hverandres saker er det ikke tvil om at det foreligger en grunnleggende interessekonflikt. Denne er nå løst ved at den omstridte tiden er avgitt fra kommunen til en av partene – Oslo Idrettskrets. Dette gjør at vi nå føler oss som husmenn i vår egen skole, og at det blir rått parti i debatten om fordelingen. Idretten er velorganisert og har et velsmurt politisk apparat. Tåsen-barnas interesser er i motsatt situasjon.

Denne skjevfordelingen av makt illustreres godt av det møtet der man kom frem til den ”omforente enighet” som Byråden refererer til. Idretten (OIK og Idrettsetaten) møtte med tre representanter, og UDE med én. Møtet konkluderte karakteristisk nok med at ”Skoler kan ikke leie ut idrettshaller til ikke skolerelaterte aktiviteter som f.eks loppemarked”3

Konsekvensen for Tåsen Skolekorps beskrives slik av korpsleder Tharan Fergus: ”Det [er] ingen andre egnede/ store nok lokaler for det på skolen. To loppemarked i året med møbler er nær sagt en forutsetning for at vi kan drive korpset med balanse. ... Dette har vi greid på grunn av god egenkapital men den har vi tært hardt på de siste tre år. Uten møbelsalg (ca 80 000 i året) går vi fortsatt med underskudd og med lav aktivitet blir det også vanskelig å rekruttere og beholde medlemmer. Vi vil dermed gå konk om noen få år. Da har ikke Tåsen skole lenger noe korps etter snart 90 år. Vi er et av byens eldste skolekorps. Det har forøvrig aldri vært problem tidligere å arrangere loppemarked med møbler i gymsalene og vi har alltid dekket til gulvet … Prosjektleder Erik Eskild mente at det ikke var noe problem. Jeg tror dette handler om liten vilje til å gi fra seg tid i hallen og dele på godene.” . Dette er oppsiktsvekkende, fordi det med et pennestrøk og uten begrunnelse river driftsgrunnlaget under mange av byens skolekorps. Det er illustrerende for stemoderlig behandling av barnas interessenter og lokal kultur i dette systemet.

* * *

FAU ønsker at skolen, inkludert hallen, skal være en viktig arena for kultur, fritid og idrett på Tåsen. Dette er viktig for skolens totale funksjon, oppvekstmiljø, skolemiljø og læring. Jo flere aktiviteter som binder barna sammen, jo bedre miljø. Skolekorpset, andre kulturtiltak og lokale idrettstilbud er viktig for nærmiljøet. Skolen må selv få prioritere hva som er viktig og riktig for nærmiljøet.

Vi er positive til idrett, og mange av oss trener i hall selv. Vårt engasjement skyldes at vi føler at skolemiljøet og dermed barna vil bli hardt rammet av den virkelighet som skisseres i Byrådens svar.

Vedtatt i FAU-møte 11.10.2010. Med vennlig hilsen,

Petter J. Karal FAU-leder (mob. 480 111 99)

3 Idrettsetaten Oslo Kommune, Møtereferat, 13.09.2010

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere