*Nettavisen* Nyheter.

Tatt liv av noen myter

Vi har ikke fått svaret på hvem Lambert var enda, men vi kan si noe om hvem han ikke var, sa Ivar Sekne under sitt foredrag forrige tirsdag på Lambertseter gård.

LAMBSERTSETER: Søndre Aker historielag hadde møte, og tema for kvelden var nettopp lokalhistorie i form av kåseri ved Ivar Sekne. Han er kjent som blant annet medfortatter til historielagets årbok anno 1993, samt "Fra bønder til blokker", og hans siste bok er en bok om Lambertseter skole, kalt "Et skoleeksempel".

Riksarkivets kjeller

Til tross for et kraftig snøvær hadde rundt 40-50 mennesker våget seg ut til gården, noe formann i Søndre Aker historielag, Arne Sunde var meget glad for. Han ønsket alle velkommen, og lot så ordet gå videre til Sekne med innlånt lysbildemaskin for anledningen. Han startet med å fortelle om hjertet av Lambertseter, nemlig det stedet de alle befant seg; Lambertseter gård.
Det er en glede å få holde dette foredraget akkurat her, i og med at denne gården har vært så sentral for livet på Lambertseter opp gjennom. Den var selve hjertet for det sosiale livet her, sier han med stor innlevelse.
Sekne har sammen med en kompanjong saumfart selve Riksarkivet for å finne opplysninger om Lambertseters opprinnelse.
Dypt nede i Riksarkivet har vi altså funnet ut en hel masse om hvordan Lambertseter har blitt det det er i dag. Vi har ikke funnet alle svar, men jeg syns det er vel så viktig å finne ut hva som kun er myter, for så å avlive disse, sier Sekne.

Bjørn-seter?!

Gåtene og mytene omkring denne Lambert som har fått gården oppkalt etter seg er mange. Sekne forteller blant annet om to andre som har bodd på gården, som en gang kun het "Seter".
Hva er det som gjør at akkurat Lambert klarte å få seteren oppkalt etter seg, det vet jeg ikke med sikkerhet. Min idé er så enkel som at han var flink til å markedsføre seg selv. For det er minst to andre, meget dyktige og tiltakskraftige menn som like så godt kunne fått knyttet navnet sitt til dette stedet. Nemlig en ved navn Thomas, og en annen som het Bjørn, fortsetter Sekne.
Mange har vært knyttet til dette stedet, men det er altså Lambert som har blitt "værende". Sekne slår fast at han "ikke usannsynlig" het Lambert Habidorm. Han ikke var like høyt på strå som visse andre med tilknytning til seteren, men han hadde bruksrett, og aller mest sannsynlig litt til. Likevel var han nok ikke bonde, men som Oslo-gutt er det fint med et sted om Lambertseter der man kan dyrke den maten man trengte av mat, for det var vanskelig å få tak i det i byen.
Sammen med lysbilder kunne man virkelig leve seg inn i tiden da Lambert og Bjørn og Biskop Hans Munch levde og satte sitt preg på det som nå er en drabantby i hovedstaden. Og til slutt ble det avløst av kaker og kaffe og et meget etterlengtet vinlotteri for de fremmøtte i Søndre Aker historielag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.