Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Teambuilding i stor skala

Designerspirene på Sogn koste seg på catwalken.
Designerspirene på Sogn koste seg på catwalken.
Når det er «Vennskapsuke» på Sogn vgs. senkes terskelen for å ta kontakt med andre, mener elevene. Og med 1500 av dem kan vennene bli mange.

Oline Lima, Hélen Feleke og Therese Løvli (bak). Ricky Myhre, Pia Eide og Ole-Christian Bjerke Tuverud (foran). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

SOGN: Vi er 1500 elever. Det er teambuilding i meget stor skala, sier Ole Christian Bjerke Tuverud, når «meglerdama» Berit Follestad sammenlikner vennskapsarbeidet på Sogn med det å bygge opp lagfølelse.

Meklingskoordinater Follestad har jobbet med «Vennskapsuka» på Sogn, som startet i det små som Røde Kors' «Stopp volden»-kampanje, siden 90-tallet. Den gang herjet gjengene i Oslo, og Sogn var sterkt belastet. De siste tre årene har Vennskapsuka nådd nye dimensjoner. Og det har miljøet på Sogn også.

En uke med fellesskap

En hel uke til ende, mellom 1. og 5. desember, har elevene møttes til aktiviteter som fotballturnering, quiz, dans, livemusikk, «ønsketre» og gratis hårbehandling. Når Nordre Aker Budstikkes utsendte ankommer kantina på Sogn onsdag formiddag er den pakket full av elever som har stimlet sammen rundt «catwalken», som går gjennom hele rommet. På rekke og rad kommer modellene inn og poserer i alt fra rosa kjoler til hettegensere og piggsveis.

Det er elevene på design- og tekstillinja som står for klærne på moteshowet. Håret er det frisørelevene som har stylet.

Det var litt skummelt å vise frem klærne til så mange, men veldig gøy med responsen! sier Kathrine Tufteland, når hun kommer ut etter å ha vist frem en egendesignet kjole.

Ser morsomt ut

Hensikten med Vennskapsuka på Sogn er kort og godt å skape samhold mellom elevene på Oslos største skole, forklarer Berit Follestad.

Med så mange elever og ulike fag har det lett for at man bare holder seg sammen med en liten gruppe mennesker, sier Hélen Feleke.

Hun er en del av arrangørgruppa som består av 40-50 representanter fra elevrådet og elevmeklerne. I egendesignete rosa og blå T-skjorter er de godt synlige.

Det er mange som tar kontakt med oss og som gjerne vil være med i arrangementskomiteen fordi de syns det ser morsomt ut, sier Ole Christian Bjerke Tuverud.

Dette er synliggjøring av et positivt arbeid, som påvirker miljøet på skolen, supplerer Follestad.

Har gått til hjertet

Elevrådsleder Ricky Myhre illustrerer med å fortelle om sin egen klasse, der de aktivt har gått inn for å skape et godt miljø og en sammensveiset gjeng.

Og nå har vi skjønt at vi ikke klarer oss uten hverandre. Selv «de kule» hadde ikke hatt det noe bra uten mennesker rundt seg. Det handler om respekt for individet, sier han.

For mange har dette med vennskap gått rett til hjertet. Jeg har opplevd at fremmede har kommet bort og spurt: «Skal vi være venner?» Terskelen for å ta kontakt blir lavere når det er Vennskapsuke, sier Hélen Feleke.

Media tegner et bilde av Sogn som en «bad» skole. Det er et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg har venner som sier at de aldri hadde turt å starte på Sogn. «Hvorfor det?» spør jeg da. Jeg går på Sogn og jeg trives. Grupperinger finner man på alle skoler, sier Ricky Myhre.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!