*Nettavisen* Nyheter.

Teater på barnas premisser

Vold er kanskje ikke det man ønsker å eksponere barna sine for, men litt rått og litt ekte skal det være - i rettferdig- hetens navn. Det mener i alle fall det nystarta Soria Under Moria.

TORSHOV: Vi vil gjerne vise litt mer virkelighet, sier Cecilie Lundsholt, skuespiller og medeier av det nyetablerte barneteateret Soria Under Moria.
Hvor virkelig det er at Rødhette vil til Hollywood, at grisen har glemt hva som er best av strå, kvist eller mur - til tross for at empirisk litteratur viser at mur er best - kan kanskje diskuteres. Men Soria Under Moria vil garantert ikke by på unødvendige dikkedarer, når de setter opp Ramperim, en forestilling basert på Roald Dahls "Ramperim og ville vers" i slutten av måneden.

Ny scene

Soria Under Moria er et nyoppstartet teater, som - ikke overraskende - har tilholdssted under Soria Moria på Torshov. Barne- og familieforestillinger står i sentrum, men for skuespillerne er det viktig at det blir ordentlige historier med god kvalitet.
Vi vil lage teater på barnas prinsipper. Barn ser jo både Ringenes Herre og annet som er beregnet på voksne, men vi vil lage noe som de kan kjenne seg igjen i. Noe som er mer relatert til barnas egen virkelighet, uten at det blir barnslig, sier Cecilie Lundsholt, mens teatersjef Morten Joachim er mer opptatt av potensialet i den spesielle, runde scenen.
Scenen blir jo veldig stor, selv om vi får en blindsone. Det er en søyle midt i lokalet, men vi har bygget tribunen sånn at publikum likevel ser et veldig stort område av scenen uansett hvor de sitter, sier han energisk.

Bryter "teaterlov"

Soria Under Moria er så visst ikke et vanlig teater. Her skal barrierer brytes og konvensjoner bygges ned. Første skudd på stammen er at premieredagen er lagt til en søndag, den tradisjonelle teaterfrie dagen.
Søndag er jo egentlig fridagen i teaterbransjen, men vi føler at det er den dagen man har tid til å gjøre noe med barna sine. Sånn sett er det egentlig helt naturlig at vi i utgangspunktet skal spille på søndager. Fra høsten av satser vi på å spille fem dager i uka, men nå først blir det altså på søndager, sier Morten Joachim.

Sliten ulv og lei Rødhette

Første forestilling på den nye scenen blir altså Ramperim. Stykket er en slags blanding av "Rødhette og ulven" og "De tre små griser". Bindeleddet i forestillingen er ulven, som faktisk blir drept og flådd to ganger i løpet av forestillingen. Og det er han litt lei av.
Ulven har jo blitt flådd nesten daglig siden historien ble til på 1600-tallet, så det sier seg kanskje selv at han er litt lei, sier Morten Joachim, og får mistanken bekreftet av ulven spilt av Porfirio Gutierrez.
Jeg blir veldig sår i huden. Nå er jeg jo nyflådd, og det gjør ganske vondt, sier han og stryker hånden over en nybarbert isse. Lettere blir det heller ikke når Rødhette truer med å svikte både han og grisen.
Rødhette vil til Hollywood. Hun er lei av at de eneste vennene hun har er en gris og en ulv, så hun vil til Hollywood for å bli stor stjerne, sier Cecilie Lundsholt.
Ikke greit å være hverken ulv eller gris med andre ord. Og hvordan det hele skal ende, det får du vite hvis du tar turen til Soria Under Moria, søndag 25. februar klokka 14.

Ulven har jo blitt flådd nesten daglig siden historien ble til på 1600-tallet, så det sier seg kanskje selv at han er litt lei
Morten Joachim

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag