*Nettavisen* Nyheter.

Teateret som dukket opp igjen

Oslo Nye Dukketeater flyttet på seg i 2002. Etter rundt 30 år med base i Bymuseet i Frognerparken gikk ferden til Trikkestallen på Torshov.

Torshov/Frogner: Går en slik flytting bra, da? Må man posisjonere seg på nytt overfor nytt lokalpublikum, eller blir det i pose og sekk, med både nytt og medbrakt publikum? Vi tok turen til Torshov for å finne ut om det kjære dukketeateret har "overlevd" flyttingen fra Frogner.
Det var vi veldJig spente på før første forestilling i Trikkestallen, sier Marianne Edvardsen, som er dukkespiller og kunstnerisk koordinator ved Oslo Nye Trikkestallen.
Men flyttingen gikk stort sett bra, særlig i forhold til publikum. Mange ble med, og mange nye kom til. Litt ekstra oppmerksomhet i pressen ble det da Albert Åberg og hans gode venn Schübert forsvant på veien, noen trodde til og med det var et PR-jippo. Vi, derimot, var ganske fortvilet, det tok nemlig tid før de ble funnet. Guttene hadde rett og slett gjemt seg i en kasse med pappkrus. Folk fulgte tydligvis med på forsvinningen til Albert vi fikk blant annet tips om at han var sett i Kirkenes.
Solid erfaring
Marianne Edvardsen har vært dukkespiller i hele sitt yrkesaktive liv. Hun er utdannet ved Riksteatrets dukketeaterskole og var ansatt ved Riksteatret i 20 år, de siste 10 årene har hun jobbet ved Oslo Nye Dukketeater. 30 år med dukketeater som levebrød. Og hun er slett ingen gammel dame. Blir man ikke lei av dukker? Og barn?
Nei, absolutt ikke! For å ta barna først, så er det utrolig givende å spille for barn. Masse respons, stor innlevelse og full oppmerksomhet, det får vi fra barna. Kan en skuespiller ønske seg mer? Disse små menneskene fortjener det aller beste. Jeg føler meg priviligert som får holde på med dette.
Når det gjelder dukker, kan de brukes til så mye, men man skal vite hvorfor man bruker dem. De gjør ofte et vel så sterkt inntrykk som levende skuespillere. Den største utfordringen for dukkespillere er ofte det fysiske. Vi krøker oss sammen og smyger oss rundt på små flater flere timer daglig, store deler av året. Da gjelder det å holde leddene noenlunde myke og smidige, og musklene i trim.
Jul med Prøysen og snekker Andersen
Vestkantens utsendte har smøget seg opp på bakerste rad i Trikkestallen for å se snekker Andersen og julenissen bytte roller. Salen har 230 plasser, alle med fin oversikt over scenen og gode lydforhold. Lange tog av småtasser på bare drøye meter'n i neongult eller oransje har benket seg sammen med barnehagetanter- og onkler. Noen ekte tanter og onkler finner vi nok også blant publikum, og selvfølgelig bestemødre og bestefedre. Og helt øverst i salen, 10-12 voksne jenter som bare må se stykket hvert år for å komme i julestemning.
Og julestemning blir det. Dukker og mennesker er like levende, Prøysens tekster treffer som alltid, og publikum er til de grader med og hjelper til der det trengs. Ikke rart at dette stykket har gått for fulle hus i 14 år. Nyttårsaften er det slutt for i år, og en måned med prøver venter for staben i Trikkestallen.
Vår med Mummitrollet
1. februar er det urpremiere på Mummitrollet og det usynlige barnet. Tove Janssons nydelige historie handler om den lille piken Ninni som er så oversett at hun er blitt usynlig. Mummifamilien får den store oppgaven å gjøre henne synlig igjen.
Vi har hilst på Mummitrollet, og har stor tro på at han og familien hans får til dette.
Det er mange gode grunner til at små og store i øst og vest bør ta seg en tur til Trikkestallen på Torshov. I første rekke fordi det vises ypperlig dukketeater her. I tillegg ligger Trikkestallen flott til, har fin sal og scene og en god restaurant er i huset. Offentlig kommunikasjon fra alle kanter av byen stopper så å si ved døren.
Ikke rart at både nisser og snekkere trives her som de også gjorde på Frogner!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag