*Nettavisen* Nyheter.

Tegneserier og hobbypsykologi

Kenneth Lee lever av å selge brukte tegneserier. Og mener kiosklitteratur er undervurdert.

St. Hanshaugen: Comix er blant St. Hanshaugens litt skjulte perler. Siden 1. mars i 1994 har Kenneth Lee solgt brukte tegneserier, magasiner pocketbøker og musikk.

Butikken er stappfull av litteratur. Mesteparten av plassen i butikken er viet tegneserier. Kenneth må da være en skikkelig tegneserieentusiast?

Det var veldig tilfeldig at jeg begynte i denne bransjen. Tidligere jobbet jeg med reklame og markedsføring. Jeg jobbet nesten hele døgnet, og ønsket å finne noe annet å jobbe med.

Ved et slumptreff fant Kenneth ut at en tegneseriebutikk i området var til salgs.

Det var tilfeldig at det ble akkurat tegneserier, forteller Kennet. Jeg kunne like godt jobbet med sport, for eksempel. Men jeg syntes butikken hadde et ålreit konsept. Og jeg ønsket mer tid til ungene mine.


Undervurdert litteratur

Det er et eksklusivt lokale butikken holder til i.

Tidligere huset butikken en eksklusiv dame- og konfeksjonsbutikk, forteller Kenneth. Og etter det en meget eksklusiv café.

I taket henger en stor, hvit lysekrone. Over disken "perlene" rammet inn de gamle og sjeldne tegneseriene. Veggene er pyntet med gamle plakater av Fantomet, Billy og Sprint. Lenger inn i lokalet står pocketbøkene plassert på rad og rekke. Kjærlighetsromaner, krim og cowboybøker, blant annet.

Kiosklitteratur er undervurdert. Kiosklitteratur er blitt bedre og bedre de siste årene. Det er ikke bare ræl, mener Kenneth. Mange av bøkene inneholder mye historisk fakta. Det kan være mye historie å lære ved å lese kiosklitteratur. Flere studenter som har handlet her synes det er flaut å kjøpe kiosklitteratur. Mange unnskylder seg ved å si at de trenger å "nullstille" hjernen ved å kjøpe såkalt "søppellitteratur". Likevel kommer de tilbake kjøper mer, smiler Kenneth.


Hobbypsykolog

Etter å ha drevet butikken i 12 år, er det ikke til å unngå at Kenneth har fått flere faste kunder.

Jeg har blitt veldig dus med mange av dem, og fått livshistorien til mange. Du kan nok kalle meg for halvveis psykolog eller terapeut, humrer Kenneth. Kanskje ikke så rart. Foran disken er det plassert en stol med polstret sete, som er behagelig å sitte på. Og Kenneth selv byr gjerne på te eller kaffe fra en rutete termos. Ikke så rart at man blir fristet til å slå av en prat.

Kundene er fra fem til åtti år gamle. Noen av av de gamle kundene forsvinner, og det er trist. Når de ikke kommer tilbake, forstår jeg jo hva som har skjedd. Jeg husker en gammel dame som pleide å komme med vafler til meg. Synet hennes var dårlig, men hun leste likevel. På slutten bruke hun et stort forstørrelsesglass for å få til å lese.


Lesere vs samlere

Kenneth selv er glad i tegneserier, men det er bøker som står hans hjerte nærmest.

Jeg har nok noen tusen bøker hjemme, anslår han. Av tegneserier er det de gode, gamle han liker aller best:

Lille Sprint er en genial. Haarek er en fantastisk person, forteller han. Og noen burde skrive en doktoravhandling om Modesty Blase. Hun er en tøff og sterk kvinne, og et forbilde for mange.

Tegneserien som Kenneth har i handelen er både for lesere og samlere.

Det finnes forskjellige grupper som handler tegneserier, forteller han: Lesere og samlere. De som leser tegneserier er ofte ikke så nøye på kvaliteten, de vil lese og mimre litt fra "gamle dager". Samlere vil ha topp kvalitet. De putter bladene i gjennomsiktig plast, og leser ikke akkurat bladene sammen med en brødskive med syltetøy.

Men tegneserier er ikke bare for samlere og lesere.

De kan også være nyttige til å lære seg språk, mener Kenneth. Skal man lære seg et språk, kan det være nyttig å begynne å lese noe enkelt, som for eksempel tegneserier. Det finnes mye å velge blant. Engelsk, fransk, spansk, italiensk, tysk Og som regel er seriene bedre på

originalspråket enn oversettelsen, avslutter Kenneth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.