RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tegnet 10-årig avtale

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) og fungerende byrådsleder Peter N. Myhre signerte torsdag en 10-årig intensjonsavtale om å gi Groruddalen et solid miljøløft.

AKERSGATA: Dermed er stat og kommune endelig formelt igang med den mye omtalte groruddalssatsningen. All politisk uenighet og støy var som blåst bort med vinden under torsdagens pressekonferanse. De tilstedeværende var rørende fornøyd og enig om at det nå trengs et kraftig miljøløft for Groruddalen. Alle vedtak er på plass og pengene kommer hvert år. For 2007 ligger det alt 440 millioner i potten. I årene som følger er partene forpliktet til å bevilge minst 50 millioner i et spleiselag på 100 millioner hvert år i 10-års perioden. Viktige stikkord er miljøvennlig transport, bostedsutvikling, levekår, grønnstruktur, oppvekst og inkludering. En gledens dag, kunne alle være enig om.

Bredt kompromiss

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) og byråd for miljø og samferdsel, Peter N. Myhre (Frp), signerte avtalen foran et fulltallig pressekorps. Festordene satt løst og det var knapt mulig å øyne politiske forskjeller, selv om det spente fra mørkeblått, blodrødt og bondegrønt. Byråd Myhre måtte innrømme at endel politiske kjepphester var lagt til side, uten å nevne hvilke. Han er ikke redd for at valgkampen til høsten blir litt diffus.
Alle kan ikke være fornøyd med alt. Jeg tror velgerne blir glade for dette. Vi har ingen problem med å samarbeide med regjeringen, forsikret han.
Myhre byrådsavdeling skal fremover jobbe med miljøvennlig transport i Groruddalen. Bjørnøy kunne derfor trygt juble med Myhre.
Vi har felles definerte mål, sa hun.
Det skal ikke være mulig å snu på noe som helst, eller trekke seg fra avtalen. Satsningen er organisert i fire programområder:
1: Miljøvennlig transport.
2: Alna, grønnstruktur, idrett og kulturmiljø.
3: Bolig-, by- og stedsutvikling.
4: Oppvekst, utdanning, levekår, kulturaktiviteter og inkludering.

Store forventninger

Bjørnøy brukte ord som "verksted for bærekraftig utvikling" om det som skal skje i Groruddalen.
Vi følger opp det vi sa i Soria-Moria erklæringen. Nå er det viktig å sørge for bred deltakelse i lokalsamfunnet, sa hun.
Oslo kommune har over lengre tid holdt fokus på Groruddalen gjennom sin helhetlige utviklingsplan. Nå går det fra klatting til krafttak, siden staten også er med på laget.
Visjonen vår er en enda bedre Groruddalen. Vi skaper gode møteplasser, variert bostruktur, turveier, biologisk mangfold og gjenåpning av Alnaelva, sa hun.
Men noen har måtte svelge unna kameler. Blant annet har Fremskrittspartiet gått med på gratis kjernetid i barnehagene, som partiformann Siv Jensen er prinsipielt motstander av. Sylvi Listhaug sa at utfordringene var enorme i barnevernet og sosialtjenesten.
Jeg er glad for avtalen. Pengene til integrering kommer godt med, forsikret byråden for helse og velferd.
Allerede i 2007 vil de 120.000 menneskene som bor i Groruddalen merke at ting er i gang.
Vi går igang med over 50 konkrete tiltak alt nå i 2007. Disse prosjektene er gryteklare og ferdig finansiert, sa samarbeidsutvalgets leder Bjørn Røse.
Det vi setter igang skal være merkbart for hver eneste en som bor i Groruddalen, sa Peter N. Myhre.

50 millioner i potten

Byutviklingsbyråd Merete Agerbak-Jensen har 50 millioner i potten til å drive bostedsutvikling. Haugenstua, Veitvet, Gransdalen og Romsås er satsningsområdene i fire bydeler. Mer penger kan komme sa hun.
Det er mangel på gode møteplasser hvor folk kan utvikle gode liv.
Pressen lurte på om det ikke ble litt vrient å drive valgkamp nå som alle var enige på tvers av partiskillelinjer. Byråd Myhre svarte ved å sitere Ibsen.
Man tenker ikke på tapte slag på en dag som denne. Se hva vi har fått til. Det er jaggu ikke lite, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere