*Nettavisen* Nyheter.

Telefonrush om influensavaksinen

Vaksinene tilbys risikogruppene fra imorgen på Sagene helsestasjon. – Veldig mange ringer og spør når de kan få vaksine, sier legesekretær Lisbeth Olsen med helsestasjonsleder Toril Larsen i bakkant.

Folk på Sagene og Torshov kan få det første sprøytestikket alt på fredag.

Sagene: Svineinfluensaen brer om seg i Norge, men ingen vaksiner har hittil vært å oppdrive i Oslo. Nå er de første dosene av typen Pandemrix på vei til Oslos bydeler. Bydel Sagene setter igang alt på fredag. Da kan folk i risikogruppene oppsøke fastlege og helsestasjon. Leder av Sagene helsestasjon, Toril Larsen, forteller om stor pågang på telefon.

– Endel er ivrig etter å få informasjon. Noen er engstelig for barna og seg selv, sier hun.

– Det er veldig mange som ringer og lurer på når de kan få vaksinen, forteller kontorsekretær Lisbeth Olsen til Østkantavisa.

Siden vaksinen nå er på vei, har Sagene fremskyndet tidspunktet for vaskinering. Risikogruppene kan få fra og med imorgen, opplyser Larsen.

– Det blir fredag ettermiddag fra klokken 16 til 20. Lørdag fra 11 til 15. Vi planlegger vaksinasjonsdager tirsdag 3. og onsdag 4. november såfremt vi har vaksiner nok, sier hun.

Risikogrupper først

Selv om Folkehelseinstituttet sist fredag anbefalte alle i Norge å vaksinere seg, er det ikke slik at alle får vaksine nå i første runde. Det er brist på vaksiner i forhold til alle som ønsker det. Derfor er bydelen nødt til å prioritere de som befinner seg i risikogruppen først (se egen faktaramme).

– Vi får vaksiner nok til alle som vil ha det. Men ikke i første runde. Da prioriterer vi risikogruppene. De som ikke er i risikogruppene må vente, sier Larsen.

De første dosene skal fordeles mellom fastleger og helsestasjoner. På helsestasjonen blir gravide i andre og tredje trimester sterkt fokusert.

– Den gravide må være ferdig med de tre første månedene av svangerskapet. Andre som er i riskogruppene anbefales å kontakte sin fastlege, sier Larsen.

Tøyensenteret

I Bydel Gamle Oslo er det Tøyensenteret som gjelder, foruten fastlegene. Her kan risikoutsatte få vaksine fra mandag 2. november. Gravide får ekstratilbud i dag og fredag mellom 12 og 15 på nevnte sted. Fra 9. november er «håpet» å tilby resten av befolkningen vaksiner, fremgår det av bydelens nettside. Vaksineråd og tidspunkt har variert den siste tiden. Derfor anbefales det sterkt å følge nøye med på kommunens nettside, sier Larsen.

– Det er det lureste man kan gjøre. Siden vil bli oppdatert hele veien. I tillegg anbefales det å gå inn på pandemi.no, sier hun.

Grünerløkka

På Løkka skal det også vaksineres. Bydelsoverlege Finn Bovim får 3000 vaksiner til disposisjon. 1200 går til fastleger, mens resten går til .Engelsborg eldresenter i Helgesens gate 62, hvor det er oppretta eget vaksinsasjonssenter.

– Fra og med mandag 2. november vaksinerer vi riskogrupper på Engelsborg. Fra 9 til 15 mandag, onsdag og fredag. Tirsdag og torsdag fra 9 til 18. Dette skjer i to uker fra neste uke, sier Else Berit Eidsand, fagkonsulent i bydelen.

– Vi får 3.000 doser fordelt på 35.000 mennesker. 1200 går til fastlegene, mens 1800 går til Engelsborg, sier Bovim.

– De som er i risikogruppen må kontakte sin fastlege. Det satser vi på i første omgang.

– Får dere nok vaksiner til å dekke behovet?

– Etter hvert vil vi få det. Vi får forsendelser hver uke fremover. Innen midten av november vil vi kunne gi tilbud til alle. Så resten av befolkningen vil også få vaksiner, sier han til Østkantavisa.

Bivirkninger

Mange lurer også på bivirkninger av influensavaksinen. Når Larsen får slike spørsmål, henviser hun til nasjonale nettsider, eksempelvis www.pandemi.no.

– Spørsmål om bivirkninger må nasjonale myndigheter svare på. De har nå anbefalt at alle bør ta vaksinen, sier hun.

Når det gjelder tilbud til «alle», håper også Sagene å få dette til i november.

– Vi håper på det men blir nødt til å komme tilbake med informasjon når vi får mer vaksiner, sier Larsen.

Om det blir kaos eller ei, aner hun lite om. Men troen er sterk på at de skal klare å ta unna alle henvendelser. På en helsestasjon vil det naturlig nok i hovedsak være småbarnsforeldre og deres barn som melder sin ankomst.

– Vi vaksinerer ikke folk som har feber. Har man fått influensa, har det ingen hensikt å sette vaksine. Da har man alt utviklet immunitet mot sykdommen, sier Larsen.

For de som ikke tilhører noen risikogruppe, anbefaler hun følgende:

– Sørg for god håndhygiene, og hold deg unna jobb hvis du blir syk, avrunder hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.