*Nettavisen* Nyheter.

Telys kan eksplodere

PÅSKEOPPLYSNING: Telysholdere skal være åpne i toppen. Er de for tette kan de gå i lufta. Påskepynten fra Indiska derimot flyr ingen steder. Glitrende hvit glassmosaikk fra Indiska (49,50.-/3 stk).

Blafrende telys skaper stemningsfull atmosfære. Men pass på at pynten ikke går i lufta.

Klikk på bildet for å forstørre.

GUL: Påskepynt fra Indiska (49,50.-)

Klikk på bildet for å forstørre.

HOT: Ikke sett telys direkte på bordet, men i en egnet holder av for eksempel glass. Her sees nyheten "Väghult" fra Ikea (9.-/stk)

Bruk alltid egnet telysholder, oppfordrer Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening.
Telys, de små aluminiumsbegerne fylt med stearin har svært tynn bunn og må derfor aldri settes direkte på bordet, hylla, tv'en eller påskepynten.
Lyset må stå brannsikkert. Aluminiumsbegeret blir glovarmt når stearinen er nesten brent ut, og da kan underlaget antennes, forteller Kalheim. Eller få stygge svimerker, i beste fall, bemerker han. Et materiale som tåler oppvarming, og egner seg som telys-fundament, er glass. Og her er utvalget stort.
Glassholderne varierer med resten av møbeltrenden. De følger de samme fargene, og nå er lilla og blågrått i vinden, sier Bjørn O. Waage, administrerende direktør ved Magnor Glassverk.
Eller svart/hvitt. Det er alltid trygt, tilføyer han.

Kan eksplodere

En annen trygg investering kan være å sjekke selve lysene. Og det lønner seg å kjøpe god kvalitet:
Kjøp skikkelige telys. Se etter at de har små "nubber" under, til å stå på. Da får de nemlig litt luft rundt og dermed avkjøling. Ellers kan telysene bli for varme, selv for glass, understreker Waage. Det er også viktig at telysholderene er åpne og luftige i toppen. At de ikke innsnevres over lyset:
Er holderen for tett, vil det samles uforbrente gasser. Disse antennes når temperaturen blir høy nok, og kan føre til at hele beholderen eksploderer, påpeker Dagfinn Kalheim.
Telysholdere skal være luftige, så de ikke går i lufta.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag