RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenåringer gir beskjed til mobberne: – Bruk hue!


Elevene har mange forslag til hva som kan gjøres for å stoppe mobberne. F.v.: Angelu Garcia (14), Tobias Tangen (12), Sara Tangenes (14).
Elevene har mange forslag til hva som kan gjøres for å stoppe mobberne. F.v.: Angelu Garcia (14), Tobias Tangen (12), Sara Tangenes (14). Foto: Foto: Janina Lauritsen
Elevene på Brannfjell skole står sammen mot nettmobbing, og de har en klar beskjed til mobberne som gjemmer seg bak de digitale skjermene; – bruk hue!

NORDSTRAND: 30 av skolens elever deltok fredag 12. september på workshop mot nettmobbing, i regi av Bruk Hue, som består av Kors på halsen, Telenor, Barnevakten og Medietilsynet.

 

 

– Vi har diskutert og kommet med forslag til hva som kan gjøres for å forhindre nettmobbing, sier Helene Bjørnsen (14). 

 

Hun sitter i gruppe med fem medelever, og de er alle enige om at dagens workshop er både viktig og en suksess. 

 

– Dette har gått veldig bra! Vi får mange nye, viktige forslag på løsninger, og ikke bare at vi må stå imot mobberne, sier Christoffer Lunde (13). 

 

Etter at elevene hadde kommet med forslag, skrev de inn rådene i Bruk hue-applikasjonen på Telenors Facebook-side. Rådene skal overrekkes Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, under markeringen for en ny sesong med Bruk Hue-kampanjen, mandag 15. september. 

LES OGSÅ: 
Noen blir vel tøffe bak tastaturet 

 

Mobbing er alles ansvar 

 

Elevene mener det viktigste de kan gjøre, er å ikke la nettmobbingen gli forbi. De må gripe inn, og ikke bare se på at en medelev blir mobbet. 

 

– Det er ikke bare opp til offeret å få en slutt på det, det er vårt ansvar også, sier nestleder i elevrådet, Mathilde Hanssen (14). 

 

På Bruk hue-kampanjens hjemmeside, er det registrert at 3046 har opplevd nettmobbing. Ingen av elevene i denne gruppen har selv fått kjenne det på kroppen, men de forteller at de har sett andre bli utsatt. 

 

– På et klassebilde som ble lagt ut på Facebook, så jeg at det bare var én som ikke hadde blitt tagget. Jeg grep inn og spurte hvorfor den personen ikke var med. Det er sårt å være den eneste som ikke får skrevet navnet sitt på et bilde, og det kan oppfattes som mobbing, sier Christoffer. 

 

Elevene er klare på at nettmobbing ikke er greit, og de har kun én ting de vil si til mobberne: 

 

– Bruk hue! 

LES OGSÅ: Store skader etter tetting av vask 

 

Behovet for kampanje er stort 

 

Anette Børresen, fra Røde Kors sin samtaletjeneste Kors på halsen, jobber i Bruk hue-kampanjen. Hun er imponert over alle forslagene til elevene. 

 

– De unge har erfaring selv om det ikke er selvopplevd. De sitter inne med mange gode råd som voksne må lytte til. De vet hva som skjer.

 

Børresen forteller at Kors på halsen sitt samtaletilbud er både gratis og anonymt. 

 

– Vi mottar samtaler hver dag fra unge som blir mobbet, så vi vet at behovet er stort.

 

Bruk Hue er en landsomfattende skoleturné som har holdt på siden 2009, og de besøker 100 skoler i året. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere