*Nettavisen* Nyheter.

Tenk før du stuper uti

SVALESTUP: Isak Sandemo (16) er en av mange ungdommer som synes hopping og stuping fra store høyder er noe av det morsomste man kan gjøre om sommeren.

Sommer er badetid, med spranget fra tier'n som et høydepunkt. Men hvert år er det også flere mennesker som får ødelagt livet i stupeulykker.

Klikk på bildet for å forstørre.

HOPP I DET: Hopping fra tier'n er fremdeles den ultimate manndomsprøven, forteller bademester Knut Deram på Frognerbadet. Men det er ikke bare gutta som tør, flere jenter glimter til også, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

"MOLLIS": Et av de tøffeste hoppene i sommer er såkalt "måberge" eller "mollis". Da tar man løpefart og slenger seg baklengs ut fra tier'n.

Nå hopper unge gutter og jenter ut fra svaberg og badetårn over hele landet. Sigurd Røsok (13) og Isak Sandvold (16) er to av dem.

Gutta kan godt finne på å bruke en hel dag på å perfeksjonere hoppene sine. Da har de gjerne rukket å løpe opp trappene til stupetårnet opp mot hundre ganger før de drar hjem.

– Det er et voldsomt adrenalinkick, forklarer Sigurd Røsok (13), som tilbringer mye av sommerferien på Frognerbadet i Oslo.

Akkurat nå er det hoppet gutta kaller "måberge" eller "mollis" som er det aller tøffeste. Ingen av dem vet hvorfor hoppet har fått akkurat det navnet, men det kjennetegnes i hvert fall ved at man tar løpefart og hiver seg baklengs ut fra tier'n.

– Det er viktig å ha med seg venner når man hopper, fordi de fungerer som vitner, forklarer Sigurd.

Det er jo ganske forståelig, for hva er vel vitsen med å dødse fra tier'n hvis man ikke kan skryte av det etterpå?

– Men det er viktigere å imponere jentene enn kompiser, smiler Isak.

Få skader

Det ser kanskje skummelt ut, men Sigurd har aldri skadet seg. Isak har derimot landet på ryggen noen ganger og pådratt seg noen skikkelige svimerker.

Men større skader enn det forekommer svært sjelden i bassenganlegg med badevakter, forteller bademester Knut Deram (29) på Frognerbadet.

– Historien om at magen kan sprekke hvis man hopper fra timeteren og lander på den, er en seiglivet myte, humrer han.

– Du kan slå deg hvis du lander på ryggen eller magen, og det gjør selvsagt vondt. Men farlig er det ikke.
Dette blir bekreftet av Roald Bahr, som er leder for Senter for Idrettsskadeforskning.

– Det skal svært mye til for å pådra seg alvorlige skader hvis du hopper fra ti meter og vannet er dypt nok. I verste fall kan du treffe vannet feil og få skulderen din slått ut av ledd. Men da har den som oftest vært slått ut av ledd tidligere.

– I ekstreme tilfeller kan man også skade indre organer hvis man lander flatt i vannet, men dette skjer så godt som aldri. Da skal du være utrolig uheldig, understreker han.

I tett befolkede badeanlegg er skader som skyldes at folk hopper på hverandre, den største risikoen.

– Det er faktisk det vi er mest redd for her i Frognerbadet. Derfor har vi egne vakter som passer på at det er klart i bassenget før man får lov til å hoppe, forteller badevakt Deram.

Vanndybden avgjørende

Dessverre skjer det også alvorlige stupe- og hoppeulykker. Hvert år får overlege Thomas Glott ved Sunnaas Sykehus inn unge mennesker som har brukket nakken i stupeulykker.

– Jeg vil anslå at mellom to og fem mennesker blir utsatt for slike ulykker hvert år på landsbasis, sier han.

Det er som regel unge mennesker som skader seg, og tenåringsgutter er overrepresentert. Ulykkene skjer nesten alltid fordi man har stupt et sted uten å sjekke dybden først.

– Og det skjer gjerne når folk er i påvirket tilstand, da er det fort gjort å glemme å vurdere dybden, sier overlegen.

Noen slipper unna med mindre bruddskader, eller sår og kutt. I andre tilfeller blir ulykken fatal, og personen omkommer. De som havner på Sunnaas, er de som er blitt lammet på grunn av nakkevirvelbrudd, og/eller hjerneskadet på grunn av nestendrukning.

Glott oppfordrer folk til å stoppe opp og tenke seg om før de stuper uti vannet. Han minner også om at dette er en helårsproblematikk.

– Mange av ulykkene skjer i basseng i Syden eller Thailand. Og ulykkene skjer ikke dumme mennesker som ikke vet bedre.

– Dette er et øyeblikks ubetenksomhet som får forferdelige konsekvenser. Det er disse ti sekundene man sitter resten av livet og ønsker at man kunne få igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag