RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Butikksjef Raymond Haase i reisebutikken Nomaden skyr stor bagasje på reise, og da er mikrofiberklær et must. Her ikledd de praktiske turklærne fra topp til tå.
Butikksjef Raymond Haase i reisebutikken Nomaden skyr stor bagasje på reise, og da er mikrofiberklær et must. Her ikledd de praktiske turklærne fra topp til tå. Foto: FOTO: Carl Martin Nordby

Tenk koffert!

Noen måler vellykket pakking i hvor lite de klarer å ta med seg. Andre sverger til helgarderende maksimalisme.

– Less is more! Det er helt klart mitt beste pakketips, forteller Raymond Haase, erfaren jorden rundt-reiser og butikksjef i reisespesialistbutikken Nomaden i Oslo.

Denne pakkeideologien innebærer at Haase skyr dongeribukser uansett type reise («veier for mye og tar for mye plass»), sjelden har mer enn to par sko per tur («sandaler og et par solide tursko») og sverger til mikrofiberklær til tross for Indiana Jones-faktoren.

Kun en langbukse

– Mikrofiberklær er lette og behagelige i varmen, tørker fort og krøller lite. Dessuten blir produsentene stadig bedre til å få dem til å se ut som vanlige klær, argumenterer Haase.

Butikksjefen forteller at kundene stadig får sjokk når han forteller dem hvor lite klær de egentlig trenger på tur.

– Det er veldig mange som tar tre skritt tilbake når jeg forteller at det holder med én langbukse, en shorts, en badebukse, tre T-skjorter og kanskje en langermet skjorte eller hettegenser. De er redde for å bli gående i de samme klærne hver dag og ikke ha riktige klær til ulike anledninger, forteller han.

– Det er vel egentlig en gyldig innvending?

– I så fall har de et annet utgangspunkt enn meg når de reiser. Jeg er veldig opptatt av det praktiske. Heldigvis har jeg vokst fra det å være opptatt av om skjorta mi er kul, sier Haase.

Tre dresser i uka

En som på ingen måte har vokst fra å bry seg om hvorvidt skjorta er kul, er Jacob Mehus. Han har oppimot 100 reisedøgn i året og tusen tips om lur pakking. Ingen av dem handler om å pakke lett.

– Jeg pakker alltid til ripa. Jeg er komfortabelt anlagt og pakker for alle eventualiteter. Jeg er også en god porsjon forfengelig og mener det er helt unødvendig å gå rundt og se ut som en halvshabby turist selv om man er i utlandet, sier han.

Mehus har akkurat kommet hjem fra en ukes forretningsreise i Boston, og den king size store kofferten inneholder intet mindre enn tre dresser, ti skjorter, ti T-skjorter, en dongeribukse, en linbukse, to hettegensere, en shorts, to par sko i tillegg til reiseskoene, en frakk, en olajakke, en softshelljakke, samt en ikke ubetydelig mengde toalettsaker, for å nevne det grøvste.

– Tre dresser på én uke, kan det virkelig være nødvendig?

– Jeg liker ikke å gå i samme dress hver dag. Dessuten er det lurt å få renset dressene sine når man først er i utlandet, det er mye billigere enn i Norge, tipser Mehus.

Mehus fyller også gjerne kofferten opp med skittentøy hjemmefra, som han leverer inn til vask og stryking på hotellet i det han ankommer.

– Mye lurere det, klærne blir jo uansett krøllete i kofferten.

– Mitt beste reisetips blir derfor å sørge for å reise så mye at du får et bonuskort hos et flyselskap – da får du nemlig ta med mer bagasje!

Sagde av tannbørsten

Mehus reiser rett fra business i Boston til pleasure på Roskilde-festivalen i Danmark. Men selv på rockefestival pakker han til topps og litt til, ifølge egne ord.

I tillegg til telt, sovepose, liggeunderlag, presenninger og et godt utvalg klær og skotøy, drar Mehus aldri uten en egen spade som han kan grave grøfter rundt teltet med ved høljregn.

Han kommer imidlertid med en liten innrømmelse.

– Festival er kanskje det eneste stedet jeg mener bukser med avtagbare bein kan ha noe for seg, sier han, om enn noe ubekvem.

Også for minimalisten Raymond Haase går grensen ett sted.

– Det mest hårreisende jeg har opplevd, er en kar som sagde av tannbørsten sin for å spare plass. Der så jeg ikke helt poenget, men kunden var veldig stolt over å ha kommet på det.

– For du trenger jo ikke et langt skaft for å komme til bakerst i munnen, som han sa til meg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere