RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenker "kreativt og utradisjonelt"


Lill Pleym (SV) og resten av Arbeidsutvalget til bydelsutvalget i Nordre Aker er bekymret over det de mener er manglende tilsyn i Skar leir de årene den har stått tom.
Lill Pleym (SV) og resten av Arbeidsutvalget til bydelsutvalget i Nordre Aker er bekymret over det de mener er manglende tilsyn i Skar leir de årene den har stått tom. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Bydelspolitikerne vil vurdere samarbeid med økokollektivet på Skar for å sikre tilsyn med leiren.

SKAR LEIR: Det kommer frem i et enstemmig vedtak i Arbeidsutvalget (AU), som samler alle partienes gruppeledere i bydelsutvalget. Samtidig stiller de spørsmål ved om opprydningen etter Forsvaret, og kommunens senere tilsyn med eiendommen, har vært god nok.

VAV: Okkupantene må ut

Vann- og avløpsetaten (VAV) har i Aftenposten uttalt seg sterkt kritisk til bosettingen i den nedlagte militærleiren i Maridalen, i nedslagsfeltet til drikkevannskilden Maridalsvannet, og frykter deres nærvær kan utgjøre en akutt forurensningsfare.

Økokollektivet Skar slo i en pressemelding tilbake mot kritikken, og mener VAV er forutinntatt og at medieutspillene ikke står i stil med det som skal ha blitt sagt av etatens kontrollører i leiren.

– VAV kom veldig sent på banen. Først en måned etter at vi flyttet inn kom de på inspeksjon. Jeg mener det er kritikkverdig, med tanke på at de har ansvar for å trygge drikkevannet for hele Oslos befolkning. Med medieutspillene oppleves det som om de snur på hælen, sier talsmann for okkupantene, Harald Sundøy Giæver.

Dårlig opprydning

Samtidig avdekket okkupantene at det ligger igjen store mengder avfall fra tidligere eier. Blant annet er det funnet flere kjemikaliedunker liggende i ulåste bygg nær Skarselva.

SE BILDER AV FORFALLET I SKAR LEIR HER

"En aksjon, som i utgangspunktet er ulovlig og uakseptabel, har nå satt fokus på forhold ved Skar leir som er lite ønskelig og som må ryddes opp i. Det bemerkes at bokollektivet har vist konstruktiv samarbeidsvilje og engasjement (...) Tiden har derfor kommet for å tenke kreativt og litt utradisjonelt for å bedre dagens situasjon og komme videre i saken" heter det i AU-vedtaket. AU ber om at forurensningskilder kartlegges og fjernes, og at muligheten for et samarbeid med okkupantene, frem til over sommeren vurderes, slik at det kan etableres et bedre tilsyn med leiren.

– Dette er en gruppe som er bevisste, og jeg mener det krever at vi tar dem på alvor. De har fått oss som er lovlydige til å måtte ta stilling til om vårt tenkesett er riktig. Nå har det pågått en prosess i fem år, uten at det har gitt resultater for Skar. Disse unge menneskene kommer inn og sier at fem år får være nok, nå må vi gjøre noe, sier SVs gruppeleder i bydelsutvalget, Lill Pleym.

– Målet er positivt

– I dette tilfellet vil jeg si at målet helliger middelet. De er positive og har lagt en plan for bruken av området. Samtidig har de vært klare på at de skal ut av området hvis de ikke passer inn i de planene kommunen har med stedet, sier Pleym.

– Jeg synes vi kan forlange at kommunen gir et klart ja eller nei til om det går an å bo der. Og hvis ja, hva må da gjøres for å utbedre forholdene.

SE BILDER AV FORFALLET I SKAR LEIR

– En vanskelig sak

BU-leder Bent Gether-Rønning (H) innrømmer at saken er vanskelig.

LES OGSÅ: Politkere og polit i februar: Delte meninger

– Men vi kan ikke godta en ulovlig okkupasjon selv om de er positive og sympatiske, sier Gether-Rønning, som tross i situasjonen, mener det er heldig at det er mennesker med omtanke for området, og ikke andre uten tilsvarende, som har tatt seg inn i leiren.

Talsmann for okkupantene, Harald Sundøy Giæver, er glad for at lokalpolitikerne ber om at det opprettes dialog med dem.

–Det er et viktig steg i riktig retning. Det er jo det vi har bedt om hele tiden, å få komme i dialog med kommunen. Det er viktig at leiren blir tatt vare på, sier han.

LES OGSÅ: Kopromissforslag fra Skar-beboerne

Det har ennå ikke lyktes Nordre Aker Budstikke å få kommentarer fra VAV eller EBY.

Mer om Skar leir her:
Tatt av politiet etter bråk på Skar
Politiet avventer på Skar
- Er innstilt på å stille oss i kø
- Flytt ut!


- Har fått utkastelsesordre

SKAR LEIR: Etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til har okkupantene på Skar nå mottatt utkastelsesvarsel fra namsfogden. Byrådet politianmeldte okkupantene i februar, og saken har nå vært til juridisk behandling hos namsfogden.

– Vi mener dette er en politisk sak, og kommer til å be om at den heller skal behandles av bystyret, sier talsmann for okkupantene, Harald Sundøy Giæver.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere