RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenkte på drikkevannet – «glemte» utslippsfare

Men Akerselva vil komme seg igjen. Om et par år vil situasjonen være bedre enn den var før det katastrofale klorutslippet i forrige uke.

OSET/AKERSELVA: Det sier konstituert direktør i Vann- og avløpsetaten (VAV) Per Kristiansen.

6000 liter klorvann rant ut i Akerselva og har drept alt synlig liv i elva.

Glemte utslippsfaren

Tirsdag ettermiddag kom både miljøvernminister Erik Solheim (SV) og miljø- og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (Frp) på befaring i renseanlegget på Oset.

– I etterpåklokskapens lys må vi må nok innrømme at vår førsteprioritet har vært å sikre drikkevannet til Oslos befolkning. Dermed har vi mistet grepet på andre områder og ikke holdt samme trykk på sikkerheten alle steder i anlegget, innrømmet Kristiansen.

Alarm var slått av

Vannbehandlingsanlegget var ikke bemannet på det tidspunktet lekkasjen skjedde kvelden 1. mars. VAV innrømmet at en alarm som ville ha varslet personen som hadde hjemmevakt var slått av. Årsaken til dette skal være at vannproduksjonen ved anlegget varierer mye i løpet av døgnet, og at alarmen derfor ofte går av uten grunn.

– Men likevel ville det ha lekket ut flere hundre liter før vi kunne ha fått stoppet det, forklarte Kristiansen og daglig leder Kari Åsabø ved Oset vannbehandlingsanlegg.

– Elva vil bli bedre

– Hvilke konsekvenser vil dette få for VAV, Jøran Kallmyr?

– Det er for tidlig å si noe om. Politiet skal nå etterforske saken og se hva som er grunnen til dette uhellet. Jeg er opptatt av at hovedprioriteringen nå er å passe på at dette ikke skjer igjen. Men midt i dette er det viktig å understreke at det ikke har vært noen fare for drikkevannsforsyningen, sier Kallmyr.

Ifølge VAV er Akerselva i dag en «modifisert elv» etter mange år med tømmerfløting og industri. Dette har påvirket blant annet bunnforholdene i elva.

– Dermed kan vi bruke denne ulykken til å gjenopprette Akerselva i en mer naturlig form, med bunnforhold som fisken trives bedre i. Så om et par år vil situasjonen i Akerselva være bedre enn den var for 14 dager siden, sier VAV-sjef Per Kristiansen, som understreker at etaten vil bruke store ressurser på å få liv i elva igjen.

En arbeidsgruppe bestående av VAV, Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA), Friluftsetaten, Fylkesmannen og Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er allerede i gang med det arbeidet. Hvor mye det til slutt vil koste å få Akerselva på beina igjen, kan ennå ikke VAV si noe om. Men etaten hadde allerede brukt «et par hundre millioner» på tiltak for å bedre vannkvaliteten før utslippet skjedde.

Skal ikke stå på midler

– Jeg kan love at vi skal gjøre alt vi kan for å gjenopprette biotopene i Akerselva. Det skal ikke stå på midler, sier Kallmyr.

Tiltak som allerede er igangsatt, som fisketrappen ved Mølla på Grünerløkka som skulle gjøre det lettere for laksen å vandre oppover elveløpet, vil fortsette med uforminsket styrke.

– Jeg kan her og nå love at vi vil fullfinansiere laksetrappen, sier han.

Nasjonale tiltak

Miljøvernminister Erik Solheim synes utslippet er svært trist.

– Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) var i forkant av uhellet i gang med et nasjonalt oppsamlingssystem. Hadde dette vært startet tidligere kunne vi ha unngått denne ulykken, sier Solheim.

Det nasjonale systemet skal sørge for at landets 34.000 tanker med potensielt miljøskadelig innhold, som det i Oset, sikres med oppsamlingsmekanismer i tilfelle lekkasjer.


LES OGSÅ: 
OFA: - Forurenser må betale

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Synderen:

Erik solheim intervjues foran den 6000 liter store klortanken der uhellet startet. (Foto: Karl Andreas Kjelstrup)

Slik skjedde ulykken

  • Da en stoppventil knyttet til klortanken i Oset vannbehandlingsanlegg sluttet å fungere kvelden 1. mars, rant klorholdig vann videre inn i anlegget. Dette førte til at et 2,5 år gammelt plastrør sprakk. Dermed var de to sikkerhetsbarrierene mellom klortanken og Akerselva; ventilen og røret, satt ut av spill, og det klorholdige vannet rant direkte ut i elva.
  • Selv om rørsystemet var relativt nytt, skjedde ulykken i den gamle delen av Oset vannbehandlingsanlegg. I det nye anlegget som ligger lenger inne i fjellet, er en tredje barriere opprettet; en oppsamlingstank. Fra denne delen av anlegget slippes heller ikke spillvann rett ut i elva.
  • Drikkevannet fra Maridalsvannet klores normalt ikke. UV-gjennomlysning av vannet renser det for bakterier. Kloring er en sikkerhetsløsning dersom UV-systemet slutter å fungere. Men kloranlegget tar lang tid å starte opp. For at klorrensingen skal starte umiddelbart etter et mulig havari i UV-anlegget, må det være på hele tiden. Det betyr at drikkevannet alltid inneholder små mengder klor. Ifølge VAV er likevel denne mengden betydelig lavere enn andre steder i Europa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sprakk:

Det var et av disse rørene som sprakk 1. mars, og som førte til lekkasjen. (Foto: Karl Andreas Kjelstrup)

Ikke skadelig for isbadere

VAV bedyrer at klorutslippet aldri har utgjort noen fare for drikkevannet, og at mennesker som kan ha kommet i kontakt med klor i elvevannet ikke er utsatt for fare.

– I verste fall kan eventuelle isbadere ha opplevd allergiske reaksjoner, sier Kristiansen.

Uten liv: Akerselva. To år mener VAV det vil ta før livet er tilbake i Akerselva.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere