*Nettavisen* Nyheter.

Tenner den indre gnisten

Frode Barth er ikke bare en gitarvirtuos med særpreg. Han underviser elever med en filosofi som tenner den indre gnisten, holder flammen i gang og forandrer folk for alltid.

GRÜNERLØKKA: Et møte med Frode Barth er en opplevelse. Gitaristen stråler av selvtillit og den gule gitaren ser ut som den er støpt etter kroppen hans. Med gullringer i ørene og krøllete halvlangt hår er han selve prototypen på en rockegitarist. Men når Frode begynner å snakke forstår du med en gang at her er det mye mer enn strengvrenging og fuzzpedaler som gjelder.

Musikalsk poet

Vi besøker han i gamle Musikkens hus i Toftes gate på Grünerløkka. Frode Barth er utdannet gitarist, gitarpedagog og komponist. Han har studert ved Musikkonservatoriet i Oslo, og Institutt for musikk og teater ved UiO. Videre har han blant annet studert med gitarlegenden John W. Duarte i London og Leo Brouwer på Cuba, Havanna. Allerede som 11 åring vikarierte Frode som gitarist med Kjell Karlsens Orkester. Et bautaorkester innen dansemusikk. I år, 25 år etter, er han igjen spurt om å vikariere i bandet.

Det er vilt, vettu, ler Frode.

I 1988 spilte han med Chet Baker, noe som forandret Frodes tanker om det å være musiker.

Plutselig forsto jeg at det var mulig å være poetisk i uttrykket. Uansett om jeg spiller rock, jazz eller klassisk er det overordnede målet at musikken kommer fra hjertet. Jeg har noe å si når jeg spiller, sier Frode.

Entusiastisk forteller han om en opptreden på en av Los Angeles hotteste klubber. "Whisky a go go", et kjent spillested hvor store gitarhelter hvor blant andre Jimi Hendrix og Eric Clapton har opptrådt.

Utrolig hipt og jeg tok helt av. Følte at gitaren sto i flammer mens jeg var på scenen. Etterpå kom Jack Nicholson bort og sa følgende: "You're gonna be a motherf****** like me". Sinnssykt moro, sier Frode.

Eget program

Gitarister på alle nivåer kommer fra forskjellige deler av landet for å lære av Frode. Han mener selv en av grunnene er at han har en egen læringsfilosofi.

Jeg lærer dem ikke bare å spille gitar. Jeg lærer dem om livet. Om livet i musikkverdenen, men også generelt. Etter jeg har fått tent den indre gnisten, jobber jeg med disiplin. Jeg vil vise hvor langt man kan komme gjennom hardt lystbetont arbeid. Blant annet ser jeg at unge elever som fokuserer på gitarspillet faktisk blir bedre i andre fag på skolen også. Mitt program er mye større enn bare akkorder og fingersetting. Det er den totale pakken. Musikk, historie, psykologi, motivasjon, livsappetitt og kommunikasjon.

En av elevene til Frode heter Josefine Slinde Birkeland. Hun er 13 år og har spilt i to år. Ett av dem hos Frode.

Han forteller mange historier og er veldig morsom. Han er ikke streng, men jeg må jobbe hardt likevel, sier Josefine.

Frode skryter av framgangen hennes, og håper hun etter hvert vil opptre for et publikum. Josefine er nemlig ikke så opptatt av det ennå. Eleven Gudbrand, derimot, har en liten rockestjerne i magen. 13-åringen har bare spilt litt over ett år, men vrenger strengene og får gitaren til å hyle ut gitarsoloene til David Gilmore i Pink Floyd.

Noe av det beste med Frode er at jeg lærer utrolig mye på én time, sier Gudbrand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag