RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tenner den indre gnisten

Frode Barth er ikke bare en gitarvirtuos med særpreg. Han underviser elever med en filosofi som tenner den indre gnisten. Han holder flammen i gang og forandrer deg for alltid.

Skillebekk: Et møte med Frode Barth er en opplevelse. Gitaristen stråler av selvtillit, og den gule gitaren ser ut som den er støpt etter kroppen hans. Med gullringer i ørene og krøllete halvlangt hår er han selve prototypen på en rockegitarist. Men når Frode begynner å snakke, forstår du med en gang at her er det mye mer enn strengvrenging og fusspedaler som gjelder. Selv om det er det også. Frode, som bor på Skillebekk, tar oss med på en reise i sin gitarverden.

Musikalsk poet

Frode Barth er utdannet gitarist, gitarpedagog og komponist. Han har studert på Musikkonservatoriet i Oslo, og Institutt for musikk og teater ved UiO. Videre har han blant annet studert med gitarlegenden John W. Duarte i London og Leo Brouwer i Havanna, Cuba.

Allerede som 11-åring vikarierte Frode som gitarist med Kjell Karlsens Orkester. Et bautaorkester innen dansemusikk. I år, 25 år etter, er han igjen spurt om å vikariere i bandet.
Det er vilt vettu, ler Frode.

I 1988 spilte han med Chet Baker, noe som forandret Frodes tanker om det å være musiker.
Plutselig forsto jeg at det var mulig å være poetisk i uttrykket. Uansett om jeg spiller rock, jazz eller klassisk er det overordnede målet at musikken kommer fra hjertet. Jeg har noe å si når jeg spiller, sier Frode.

Entusiastisk forteller han om en opptreden på en av LA's hotteste klubber, "Whisky a go go", et spillested hvor store helter som Hendrix og Clapton har opptrådt.
Utrolig hipt og jeg tok helt av. Følte at gitaren sto i flammer, mens jeg var på scenen. Etterpå kom Jack Nicholson bort og sa følgende; - "You're gonna be a motherf***** like me". Sinnsykt moro, sier Frode med et djevelsk uttrykk i øynene.

Eget program

Gitarister på alle nivåer kommer fra forskjellige deler av landet for å lære av Frode. Han mener selv en av grunnene er at han har en egen læringsfilosofi.

Jeg lærer dem ikke bare å spille gitar. Jeg lærer dem om livet. Både livet i musikkverdenen, men også generelt. Etter jeg har fått tent den indre gnisten, jobber jeg med disiplin. Jeg vil vise hvor langt man kan komme gjennom hardt lystbetont arbeid. Blant annet ser jeg at unge elever som fokuserer på gitarspillet faktisk blir bedre i andre fag på skolen også. Mitt program er mye større enn bare akkorder og fingersetting. Det er den totale musikken, historie, psykologi, motivasjon, livsappetitt og kommunikasjon.

En av elevene på Frodes gitarskole heter Josefine Slinde Birkeland. Hun er 13 år og har spilt i to år. Ett av dem hos Frode.

Han forteller mange historier og er veldig morsom. Han er ikke streng, men jeg må jobbe hardt likevel, sier Josefine.

Frode skryter av fremgangen hennes og håper hun etter hvert vil opptre for et publikum. Josefine er nemlig ikke så opptatt av det ennå. Eleven Gudbrand derimot har en liten rockestjerne i magen. 13-åringen fra Marienlyst har bare spilt litt over ett år, men vrenger strengene og får gitaren til å hyle ut gitarsoloene til David Gilmore i Pink Floyd.
,
Noe av det beste med Frode er at jeg lærer utrolig mye på en time, sier Gudbrand.

Hyllest til Jimi

Frode underviser på alle nivåer. Fra nybegynnere til profesjonelle musikere.
Gitaristene på høyt nivå trenger ofte mer en coach enn lærer. De reiser mye og er på turné, og dermed får de ikke øvd like mye som de ønsker. Jeg synes det er like gøy å undervise uansett hvilket nivå elevene er på. Det er lange ventelister på de kommunale musikkskolene og jeg er glad for å kunne hjelpe, sier Frode.

Hans egen store og foreløpig siste eksamen er konserten i forbindelse med Arne Nordheims 75 års dag. Frode spilte stykker av Nordheim på elektrisk gitar. Etter konserten kom jubilanten selv frem til Frode og ga ham komplimenter han sikkert aldri vil glemme. Nå har Frode bestemt seg for å sette seg bedre inn i den anerkjente komponistens verker.

Arne Nordheim har blant annet skrevet en hyllest til Jimi Hendrix, som ingen gitarist helt har fått til. Tenk for en drøm å få til den perfekt. Jeg skal få det til. Å arbeide med egne hender og skape noe er det nærmeste vi kommer lykke!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere