*Nettavisen* Nyheter.

Teodor (19) kan bli verdens yngste som krysser Antarktis

Teodor Glomnes Johansen bruker mange timer ved Sognsvann på å dra dekk for å simulere det å dra en sytti kilos pulk etter seg. Foto: FOTO: Anita Bakk Henriksen

Teodor Glomnes Johansen (19) fra Ullevål skal om kort tid ut på sitt livs reise gjennom Antarktis, og gjennomføres ekspedisjonen blir han verdens yngste som går denne tøffe ruten.

SOGNSVANN/ ULLEVÅL: Det er vått i luften på Sognsvann denne mandag morgen. Teodor Glomnes Johansen bruker mange timer med trening her hver eneste uke.

Del på Facebook

Han drar to bildekk etter seg, for slik å simulere en pulk på rundt sytti kilo som han skal dra på tvers av det hardeste og kaldeste området vi finner i verden.

Ikke vært gått siden 1911

I år er det 100 år siden Roald Amundsen og hans menn ble de første til å nå Sydpolen – en begivenhet som virkelig satte Norge på kartet som polarnasjon.

LES OGSÅ: Råere naturopplevelse enn i Antarktis får du ikke

I år skal en ekspedisjon følge originalruten deres fra Ross barrièren, opp Axel Heiberg-breen og inn til polpunktet, en distanse på 600 km. De skal i tillegg bestige peak Nansen som ligger på toppen av Axel Heiberg-breen med sine 4100 meter over havet.

Denne ruten har ikke vært gått siden Amundsen gikk den i 1911, og nå skal altså Teodor være en av de tolv som skal gjennomføre denne utrolige reisen, som har fått navnet “The South Pole Jubilee Expedition 2011”.

En eventyrer i blodet

– Jeg forventer at dette blir en hard tur, både fysisk og ikke minst mentalt, forteller Teodor.

Han er nettopp ferdig med et år som brannsoldat/røykdykker i Bardu, og er nå klar for nye utfordringer. Og det ligger i familien.

– Både mamma og pappa er eventyrere selv, så det kom ikke som noe sjokk for noen av dem da jeg fortalte at jeg ville bli med på denne ekspedisjonen, sier han og smiler.

Tilbakelegger 1800 kilometer

Planen er å ankomme polpunktet til 100-årsmarkeringen 14. desember.

– Etter en markering på polen skal åtte av oss gå/kite/skiseile en annen rute ut til kysten igjen, forteller Teodor som da vil ha tilbakelagt hele 1800 kilometer i det ugjestmilde miljøet som Antarktis har å by på.

Artikkel fortsetter under bildet

MAGISK: På treningstur til Hardangerjøkulen fikk de også tid til litt skiseiling i kveldssolen. FOTO: Vidar Holmen

– Hvordan forbereder du deg til en slik tur?

– Jeg trener så klart mye, trekker dekk, og det er viktig for meg å være i best mulig fysisk form, slik at jeg har overskudd til å forbedre meg på rutiner og nyte turen, forteller Teodor som har som mål å få 200 treningstimer før avreise 1. november.

Gått opp 15 kilo til turen

I tillegg har han jobbet hardt med å gå opp kilo for å ha et fettlag til turen.

– Jeg har gått opp 15 kilo siden jeg startet treningen. Jeg spiser ekstremt mye hele tiden, og sent på kvelden. Også byttet ut fra lett til helmelk, og spiser jevnlig sjokolade og andre fetende matvarer, sier Teodor som regner med å forbrenne cirka 14 ooo kalorier daglig på turen.

– Hva er det viktigste å tenke på for å klare en slik tur?

Det aller viktigste er å ta vare på beina. Gode sko, og unngå for all del gnagsår. Får man sår i det klima vil det ikke gro før man er hjemme igjen, noe som kan skape store problemer på tur. I tillegg er det også viktig å passe på frostskader, for det skjer uten at man merker det, sier han.

Svette blir til is

Og i et klima hvor 17 minus er regnet som varmt bør man bli vant til å fryse litt.

– Vi må også passe på å ikke bli for varme. Svetten vil fryse til is under klærne dine, så det er viktig å ha gode klær som transporterer svette vekk fra kroppen din, forteller han.

Nå som avreisedato nærmere seg kommer også nervene.

– Klart jeg både gleder og gruer meg, men samtidig har jeg ikke vært med på noe lignende, så jeg vet ikke helt hva jeg kan vente meg, avslutter Teodor.

Vil du vite mer om Teodors reise kan du lese bloggen hans HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.