*Nettavisen* Nyheter.

Termodress på kamp

Vi er snart i midten av februar, og det er kun en drøy måned til Tippeligaen sparkes i gang for fullt rundt i landet. Datoen for Lyns åpningskamp er allerede 15. mars hjemme mot Molde, og spørsmålet er hvor godt gjennomtenkt dette er fra fotballens side. Vil vi nordmenn være i fotball-modus på samme årstid som når Holmenkoll-søndagen tradisjonelt avvikles? Og hvor god meteorologisk reaserch har egentlig NFF/NTF gjort før de bestemte denne datoen?

Klubbene har selvsagt også vært med på å bestemme datoen i samarbeid med forbund og NTF, men Lyn var en av få klubber som sa et krystallklart nei til at datoen for seriepremieren burde være så tidlig som 15. mars. Grunnene er mange, men har først og fremst sammenheng med klima og folks vaner i denne landsdelen.

I forhold til research på klima kan det virke som det er gjort en særdeles dårlig jobb fra beslutningstakerne, for på mandag tok jeg en kjapp telefon til klimaforsker Hans Olav Hygen ved metrologisk Institutt på Blindern, og han kunne gi meg statistikk som underbygget mine mistanker om at mars er en særdeles dårlig måned til å begynne seriespill i fotball.

Hvis man legger til grunn mars måned de siste ti årene, så kan vi konkludere med følgende:

Snøen ligger på bakken 12 dager i gjennomsnitt i mars mot 1,5 dager i april. Det er 7,5 dager med snø i mars, mot 1 dag i april, og gjennomsnittstemperaturen er vesentlig mye høyere i april enn den er i mars. Den 23. mars i fjor var det sågar 16 minus på Blindern, og skulle vi få temperaturer ned mot 12-15 minus, kan vi skyte en hvit pil etter fotballkamp på Ullevaal 15. mars, så det skal bli spennende å se hvordan dette løser seg.

Men for all del, vi skal legge til rette for en kanonopplevelse på Ullevaal Stadion, som vi alltid gjør, men jeg både håper og tror at vi gjør om terminlisten betraktelig neste sesong, med en senere start, og mer intensivt seriespill i måneder der det er sjanser for at gresset er grønt, og at man slipper termodress på fotballkamp.

Det gledelige for Lyns del er at den tidlige starten ikke ser ut til å ha noen innvirkning på salget av sesongkort. Det endelige tallet er ikke helt klart enda (grunnet interne omdisponeringer), men på privatmarkedet opplever vi en klar oppgang sammenlinket med i fjor, mens antall sesongkort knyttet opp mot sponsoravtaler er noe mindre.

Uavhengig av været så forbereder vi oss på en kanonåpning hjemme mot Molde, med et fotball-lag som ønsker å være ambassadør for en frisk og fin fotball (bedre kjent som Lyn-fotball), og med et levende og godt tribuneliv som gir en kjemperamme rundt kampen.

Men vi kunne gjerne sett at NFF/NTF hadde lyttet til de klubbene som ville ha en senere start.

For det kan fort bli småkaldt på arenaene rundt i det ganske land.

Ha en strålende helg og heia Lyn.Joachim Westher Andersen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.