*Nettavisen* Nyheter.

Terror og tortur i Kanonhallen

Kristin Norderval opplevde 11. september.

Det skal være litt ubehagelig å være i Kanonhallen i kveld, når tida etter 11. september spilles ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Både sangere, dansere, skuespillere og musikere er i aksjon på gulvet i Kanonhallen i kveld. FOTO: NILS SKUMSVOLL

LØREN: Jeg var selv i New York 11. september, og jeg opplevde det som en veldig stor overraskelse hvor fort byen skiftet til å bli en militærstat. Det skjedde med en gang, sier kunstnerisk leder og initiativtaker til forestillingen "Welcome to Paradise, A Requiem", Kristin Norderval.

Bruker avhør

Forestillingen bruker avhør fra Guantanamo, uttalelser fra terrorister og våpenhylser for å sette søkelys på terror begått i fredens navn etter 11. september.

Det kom en hel rekke nye lover, som blant annet gjorde at Bush fikk lov til å sette folk i fengsel bare ut fra en mistanke om terrorvirksomhet. I tillegg fikk vi fengsler som Guantanamo, som ikke er USA, fordi det ligger på Cuba, men som ikke er cubansk, fordi det er amerikansk. Det er et sted uten lover, sier Norderval, som med stykket ønsker å involvere publikum til å tenke over inskrenking av demokratiet etter terrorhandlingene i New York for syv år siden.

Involverer publikum

Vi skal ikke ha publikum opp på scenen for å synge, så de trenger ikke uroe seg, men det kommer til å gå guider rundt i salen som gir publikum valg. De forteller dem hvor de skal stå og publikum må ta stilling til om de ønsker å følge med. Det er på en måte vår forskning på hvordan folk reagerer når de blir fortalt noe, sier Norderval, som mener det har vært en innskrenking av både demokrati og ytringsfrihet i den vestlige verden etter 11. september.

Mange føler seg nok maktesløse. Etter 11. september har det kommet opp et helt nytt språk, og mye av det som blir sagt og gjort er vanskelig for folk å forstå. I tillegg er det for lite gravende journalistikk rundt disse temaene, sier Norderval.

Det er ironisk, men vesten er ikke lenger like demokratisk etter 11. september, sier hun.

Forestillingen vises i Kanonhallen på Løren i kveld, fredag og lørdag. Forestillingen begynner klokka 20 alle dager og varer i underkant av tre timer.

Det er ironisk, men vesten er ikke lenger like demokratisk etter 11. september

Kristin Norderval

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag