*Nettavisen* Nyheter.

Teskjekjerringas krav

Gyldendal norsk forlag har samlet alle historiene om Teskjekjerringa i en bok. Illustratør Annine Qvale følte at en kjerring med en så actionfylt hverdag måtte være tynn. Foto: Ill: Annine Qvale

Annine Qvale tok på seg oppdraget med å illustrere «Den store Teskjekjerringboka» etter at hovedpersonen furtet på bordet hennes.

Klikk på bildet for å forstørre.

To historier som aldri er publisert i bokform har også fått plass i «Den store Teskjekjerringboka». Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

URANIENBORG: – Jeg sa egentlig nei til oppdraget, for det var en så enorm oppgave. Men plutselig kom Teskjekjerringa gående over skrivebordet mitt og begynte å krangle med meg.

– Hvorfor vil du ikke tegne meg? Vil du bare tegne troll og sånn, spurte hun og satte seg til rett foran meg.

– Da fant jeg ut at jeg måtte ta på meg denne jobben, forteller illustratøren fra arbeidsrommet sitt på Uranienborg.

INGEN DATA:

Alt i en bok

Dette er første gangen alle historiene om Alf Prøysens teskjekjerring er samlet i en bok. Her er til og med et par historier som aldri har vært gitt ut i bokform før. Annine har laget alle illustrasjonene og ar vært fordypet i arbeidet det siste året.

– Du har laget en tynn teskjekjerring!

– Ja, dette er sånn jeg har sett henne for meg. Jeg måtte skape noe helt nytt. Denne dama har temperament og da ble det feil å lage henne som den trinne, gode kjerringa. Jeg har forsøkt å lage illustrasjoner ut ifra de situasjonene hun kommer oppi og ville vise henne også når hun er redd. Det er jo ingen spøk å plutselig bli like liten som en teskje!

Blyant, farger og pensler er arbeidsverktøyet. Alt foregår på gamlemåten.

ACTION:

Illustrasjon: Annine Qvale

Jordnær og kjent

Historiene om Teskjekjerringa er jordnære og appellerer til folk i alle aldre, selv om historiene er skrevet på 50-tallet.

– Hun havner i situasjoner som folk kan kjenne seg igjen i. I tillegg er det mange actionscener. Hun kommer jo oppi situasjoner som er helt ville og kan til og med snakke med dyr når hun er liten, sier Annine og legger til at årsaken til at Teskjekjerringa har blitt verdensberømt er moralen i historiene.

– Hun havner i kritiske situasjoner, men prøver å få det beste ut av dem.

Elg i bakstetrau

Bak alle tegningene ligger det mange timers arbeid i tillegg til at hun må kjenne teksten godt.

– Tegningen skal passe til historien og gjerne tilføre den noe så den blir større. En del ting må med, hvis ikke vil leserne protestere. Fordelen med en tegning er at man kan vise situasjoner som et fotoapparat ikke kan fange; Som en elg akende i et bakstetrau eller en teskjekjerring som rir på en katt, smiler hun.

Nå som Teskjekjerringa har blitt tegnet, er hun ikke furten lenger, men hun vil nok alltid ha en plass i arbeidsrommet til Annine. Og ser du godt etter kan du kanskje se henne blant alle penslene og fargene. For det er lett å gjemme seg bort når man er lita som ei teskje ...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.