RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Test: "i"kke smart nok


LEKEBIL: "i" er så liten at den ser nesten ut som en lekebil, men skinnet bedrar; det er mye plass inne i bilen.
LEKEBIL: "i" er så liten at den ser nesten ut som en lekebil, men skinnet bedrar; det er mye plass inne i bilen.
Mitsubishi forsøker å selge inn den knøttlille bilen «i» som smart. Men trendy i Tokyo betyr ikke trendy i Oslo.

TOKYO: Mitsubishi har de siste månedene gjort feltforsøk i England med en bitteliten bil de kaller "i". Så liten er den at de ikke engang kan skrive navnet med stor bokstav.

Smart i bunnen

"i" er resultatet av samarbeidet med Daimler-eide Smart. Begge bygges over samme tekniske lest med motoren bak og drift på bakhjulene, men der Smart har tatt konseptet til ytterpunktet ved å skape en kultbil med kun plass til to, gjøre den til en av Europas mest miljøvennlige biler og samtidig tilby kabrioletmulighet, valgte Mitsubishi å pakke løsningen som fireseter. "i" selges i Japan også med firehjulsdrift. Nå vurderer Mitsubishi å flyttet rattet over på venstre side for bredt salg i Europa. Også Mitsubishi trenger en liten og drivstoffgjerrig bil for å presse gjennomsnittsutslippet ned under EU-kravet på 120 gram CO2/km fra 2012.

Prøvekjørt i Japan

Vi har prøvekjørt "i" i Japan, og det er ingen tvil om at bilen kjører greit. Den laster også fire voksne uten problemer og fortsatt kan de medbringe litt bagasje. Akkurat som i Smart oppleves kupéen stor, og man har ingen følelse av å kjøre en bil som ikke måler mer enn 3,40 meter mellom støtfangerne. Siden motoren begrenses til 3 sylindre/660 kubikk/52/64 hk, defineres "i" som microbil i Japan og det kreves derfor ikke dokumentert parkeringsplass for å få den registrert. Ved å plassere motoren bak hevder Mitsubish at kollisjonssikkerheten øker. Det foreligger ingen EuroNCAP test på "i", men halvbroren Smart Fortwo oppnådde akseptable fire stjerner i siste NCAP-test.

Vår mening om "i"Mitsubishi "i"

Førermiljø

5

Plass

6

Bagasje

3

Komfort

4

Ytelser

5

Forbruk

7

Kjøreegenskaper

5

Sikkerhet

5

Utstyr

7

Pris

3

Sum (100)

50

For kostbar

Problemet med "i" sett med norske øyne er at bilen, på grunn av forholdsvis mye utstyr og avansert teknologi, slett ikke blir billig. En bil på denne størrelsen bør kanskje ikke koste mer enn 99.900 kroner. Mitsubishis PR-sjef for Europa avviser å sammenlikne "i" med småbiler som Toyota Aygo, Peugeot 107 og Citroën C1.
"i" blir mer som en liten premium bil å regne, sier Daniel Nacass. Det han egentlig sier er at prisen vil ligge på nivå med Smart, altså minst 50.000 kroner mer enn vi tror det er realistisk å selge bilen for til norske kunder.

Bernt G. Jessen, administrerende direktør hos den norske importøren klør i fingrene etter å få "i" til Norge, og helst med firehjulsdrift.
På grunn av press på utslipp og fordi jeg tror også norske bilkjøpere på sikt vil velge mindre biler, er det riktig å satse på "i" for å posisjonere oss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere