*Nettavisen* Nyheter.

Test: Funksjons-mesteren

TESTET: Creative Zen X-fi

Creative Zen X-fi har sine svakheter. Men mange gode funksjoner - i kombinasjon med svært hyggelig pris - gir mange øyne på vår terning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spilleren har lydforbedringsteknologien X-fi, som Creative selv har utviklet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er mange taster på fremsiden av X-fi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høyttaleren sitter på siden av spilleren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bryteren for å skru spilleren av og på sitter på baksiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

X-fi er mindre, men også tykkere enn Ipod Touch

Klikk på bildet for å forstørre.

ANBEFALES: Creative Zen X-fi

AMOBIL.NO: Det var lenge stille rundt Creative, men etter en god dose rykter og forventninger løftet produsenten sløret av Creative Zen X-fi.

Les: Creative planlegger designspiller

Som det ligger i navnet, er spilleren utstyrt med Creatives etablerte lydforbedringsteknologi: X-fi (Extreme Fidelity)

Utover dette stiller den med et lass av funksjoner, deriblant FM-radio og opptaker, utvidbart minne, innebygget høyttaler og støtte for trådløst internett dessuten har den en hyggelig pris.

Mange taster

Creative Zen X-fi svarer delvis til forventningene. Den leverer absolutt godt på flere området, men har sine klare svakheter.

Designen er stilren, og materialet bør tåle en støyt. Det er imidlertid usedvanlig mange taster å forholde seg til vi anser totalt fire av dem som overflødige. Tastene er dessuten i minste laget, og X-fi egner seg dermed dårlig for de med litt større fingre.

X-fi har svært lettvinte menyer, og de er logisk oppbygde og responsive.

God lyd

Lydkvaliteten er god, og X-fi leveres med et over gjennomsnittlig godt sett ørepropper. Lydforbedringsteknologien med navn X-fi anser vi imidlertid som overflødig, da denne sjelden forbedrer lyden.

Den lille innebygde høyttaleren er en grei ekstramulighet, men lyden blir for svak for å fylle noe rom.

Batterikapasiteten til X-fi er nokså gjennomsnittlig med sine 22 timer til lydavspilling.

Skjermen er kontrastrik og lyssterk, og viser bilder og video med god gjengivelse, men den blir for liten til å titte video på over tid.

Virker uferdig

Wi-fi-funksjonaliteten til X-fi virker ikke annet enn uferdig, og den tilbyr ikke direktemeldingstjenester som MSN eller Yahoo Messenger, selv om Creative selv hevder dette.

Dessuten mangler både nettleser, e-postleser og støtte for Youtube-videoer. Du kan imidlertid spille av media fra delte mapper på det lokale nettverket.

X-fi har også et spor for SD(HC)-kort, som gjør det mulig å utvide minnet betraktelig. Men vær oppmerksom på at det er en del begrensninger knyttet til dette. FM-radioen og diktafonen imponerer ikke, men leverer helt greit.

Konkurrenter

Creative har tatt X-fi flere skritt i forhold til Zen, om du ser i forhold til funksjonalitet. For X-fi gir deg svært mye for pengene, og av samme grunn kan vi se gjennom fingrene med mange av dens svakheter.

Les vår test av Creative Zen

Det er svært få spillere som stiller med utvidbart minne og wi-fi, og du må dessuten et godt stykke opp i pris for å finne like funksjonsrike spillere.

Ipod Touch gir en bedre totalpakke, og har de fleste funksjonene X-fi har, men uten utvidbart minne, og til en nesten dobbel pris. Det samme gjelder Samsung P2.

Les testen av Ipod Touch

Les testen av Samsung P2

Sandisk Sansa View er et rimelig alternativ med utvidbart minne, og om du klarer deg uten wi-fi, bør du absolutt ta med denne spilleren i vurderingen.

Les testen av Sandisk Sansa View

Det kan også være verdt å ta en titt på Samsung T10 og Sony Walkmans A820-serie som begge stiller i samme klasse, men som i stedet for utvidbart minne og wi-fi har innebygget Bluetooth.

Les testen av Samsung T10
Les testen av Sony Walkmans A820

X-fi tilbyr funksjonalitet få andre kan matche, og selv om den halter litt på noen områder unnskyldes den med sin svært så pene prislapp. Vi har derfor ingen problemer med å anbefale Creative Zen X-fi.

Les hele testen av Creative Zen X-fi på Amobil.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.