Gå til sidens hovedinnhold

Test: Rett og slett praktfull

Mange har gledet seg til Sony Ericssons første Windows-mobil: Xperia X1. De har ikke gledet seg forgjeves.

AMOBIL.NO: Denne telefonen har alt du kan ønske deg av trådløs teknologi, i tillegg til fulltastatur og den høyeste skjermoppløsningen vi har sett i en mobiltelefon noensinne. Slike spesifikasjoner har naturlig nok skapt skyhøye forventninger til telefonen.

Og det deilig å se at Sony Ericsson innfrir med god margin. Xperia X1 er nemlig en av de aller råeste profftelefonene du får kjøpt i dag.

Nydelig skjermbilde

For deg som er ute etter en virkelig god skjerm, stiller Xperia X1 med det skarpeste alternativet du finner på markedet i dag. Skjermen er også trykkfølsom.

I motsetning til trykkskjermstelefoner som HTC Touch Pro og Apple Iphone 3G krever X1 i mange tilfeller at du bruker pekepenn for å navigere rundt i menyene. Er det en fingerskjermtelefon du er ute etter, er Xperia altså ikke noe for deg.

Her finner du vår test av Apple Iphone 3G
Les også vår test av HTC Touch Pro

Brukervennlig

Dersom du ikke har noe imot å fiske frem pekepennen når du skal bruke telefonen, er det imidlertid ikke mye å klage på.

Om du bruker et par dager på å sette deg inn i hvordan telefonen fungerer vil du oppleve at menysystemet er både intuitivt og brukervennlig.

Telefonen har et fullt tastatur som er et av de beste vi har prøvd. At telefonen i tillegg har lynrask internettilgang gjør at dette er en av de beste e-posttelefonen på markedet i dag.

Skift mellom hvileskjermer

Sony Ericsson har lagt et eget system på toppen av Windows Mobile kalt "Paneler".

Et panel er i praksis en egen startskjerm, slik at du kan ha flere startskjermer tilpasset det du vil, for eksempel musikk eller oversikt over kalenderoppgaver.

Du skifter mellom panelene med to tastetrykk, og kan laste ned flere eller til og med lage egne paneler, dersom du vil skifte ut de som er forhåndsinstallert.

Panelmenyene er også et av de få stedene der du faktisk kan bruke fingertuppene istedenfor pekepennen, slik at du ikke trenger å fiske frem denne dersom du for eksempel vil styre musikkspilleren.

Langt fra noen sinke

Når du kjøper en smarttelefon er det viktig å være obs på at den ikke vil være like kjapp til å åpne menyer og programmer som en vanlig telefon.

Les også: Trenger du egentlig en smarttelefon?

Dersom du er ute etter en smarttelefon, er Xperia X1 likevel et av de sprekeste alternativene på markedet i dag.

Størrelsen er også et moment. Xperia X1 har nemlig en vekt på voksne 145 gram, og du kjenner godt at den ligger i lommen, så for noen vil den nok bli i største laget. Det finnes imidlertid langt større tastaturmobiler enn dette.

Full pott

Xperia X1 er uten tvil en av de aller beste profftelefonene du får kjøpt i dag, og fullt konkurransedyktig med HTC Touch Pro, som også er blant våre soleklare favoritter.

Dersom du synes Xperia X1 høres ut som en telefon for deg, men helst vil bruke fingrene til å navigere med, er Touch Pro det mest naturlige alternativet.

Her finner du vår test av HTC Touch Pro

Hvis du ikke vil ha fulltastatur er både Samsung I900 Omnia og HTC Touch Diamond verdt en nærmere titt.

Les vår test av Samsung I900 Omnia
Les også vår test av HTC Touch Diamond

Nokia E71 er også et bra valg for deg som ikke trenger trykkskjerm, og vil ha et annet operativsystem enn Windows Mobile. Denne er også et par tusenlapper billigere enn Xperia X1.

Her finner du vår test av Nokia E71

Dette betyr ikke at Sony Ericssons første Windows Mobile-telefon ikke er verdt hvert øre av de 6000 kronene den koster. Her får du nemlig det du forventer: Alt.

Les hele testen av Sony Ericsson Xperia X1 på Amobil.no

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her