Tester nye musikalske ideer

Musikalitet i blodet: Stein Erik Tafjord stortrives allerede som ny dirigent for Lilleaker Janitsjar.

Musikalitet i blodet: Stein Erik Tafjord stortrives allerede som ny dirigent for Lilleaker Janitsjar. Foto: FOTO: UTLÅNT

Stein Erik Tafjord har reist verden rundt i over 30 år. Nå er han ny dirigent for Lilleaker Janitsjar.

SOLLERUD: Han startet opp i høst og har kun møtt sitt nye korps ved fire anledninger.

– Gi tilbake

– Jeg og familien min bor på Sollerud og deler hekk med lederen for Lilleaker Janitsjar. Vi har kjent hverandre i mange år og i vår kom vi i snakk om at turnetilværelsen min med The Brazz Brothers var organisert litt annerledes enn tidligere. Jeg så derfor etter et korps der jeg kunne teste ut noen nye musikalske ideer, sier Tafjord og fortsetter:

– Da ymtet hun frempå om at Lilleaker Janitsjar var på jakt etter ny dirigent. For meg har Lilleaker alltid vært et veldig inkluderende sted der to av mine fire barn har gått på skole og i korpset. Dette kunne være min måte å gi noe tilbake til lokalsamfunnet.

– Enorm kulturell smeltedigel

– Din CV er imponerende. Kan du nevne noen høydepunkter fra din karriere så langt?

Sammen med Ytre Suløens Jassensemble og The Brazz Brothers har jeg reist verden rundt i over tretti år. Det jeg har erfart, er at alt jeg har opplevd og sett har formet meg som musiker og menneske.

Noe av det flotteste jeg har opplevd, er at verden er en enorm kulturell smeltedigel, der ingen er alene. Musikken er et verktøy for historiefortelling uten ord. Det kan man føle uansett om man deltar på en jazzmesse i New Orleans, underviser på Juliard i New York, spiller og danser med masai-folk i Tanzania, møter et tradisjonelt trommeensemble i japanske fjell eller jobber med et norsk amatørkorps.

Hva ønsker du selv å tilføre Lilleaker Janitsjar?

– For meg er møtet med Lilleaker Janitsjar litt som å komme hjem. Jeg har vokst opp i et lite industrisamfunn utenfor Ålesund der musikklivet var veldig sentralt. Jeg startet som mange andre norske musikere, i skolekorpset. Voksenkorpset var viktige forbilder, som engasjerte seg og inkluderte oss.

Lilleaker minner litt om Langevåg, som er mitt hjemsted. Langevåg har ogå vært et arbeidersamfunn med et musikkliv med lange tradisjoner. Lilleaker Janitsjar har noe av den samme funksjonen i vårt lokalsamfunn i dag. De deltar på konsertene til skolekorpset og «heier» fram nye musikanter.

Det å hegne om et lokalsamfunn og de verdiene som finnes der, er helt avgjørende i en storby som Oslo, og det vil jeg gjerne være med å bidra til.

Afrikansk, norsk og amerikansk

Hvilke prosjekter jobber dere med for øyeblikket? Står det spennende saker på programmet nå utover høsten?

– Vi starter med en flott konsert i Ullern kirke den 16. oktober, og jobber også med andre konserter ut over høsten og vinteren. Vi skal smake på litt forskjellig musikk, noe afrikansk, noe norsk og noe med røtter i Amerika. Men det eneste jeg egentlig vet, er at jeg akkurat har begynt og at vi har mye å se frem til!

Lilleaker Janitsjar har per i dag rundt 40 medlemmer. Tafjord understreker at det er plass til flere.

– Jeg ønsker å bygge ut besetningen, og syns alle som har lyst å spille med en flott gjeng med folk, bør ta kontakt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.