RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Andyboy og Wolverine sier det som det er. FOTO: HANNE TOSTERUD
Andyboy og Wolverine sier det som det er. FOTO: HANNE TOSTERUD

Tøff med tics

Han har fått mange fans for sine ærlige tekster om å ha tourettes, ADHD, og andre sider av livet. Møt Andyboy!

VATERLAND: I går, onsdag, var det releasekonsert for rapperens debutplate «Et vakkert sinn».

Innflytter

André Nordlund aka Andyboy vokste opp i Ski, men bor på Günerløkka. Han har jobba med Hawk fra Warlocks og hans selskap Hawkman Importz i ca 10 år, og gitt ut en rekke mixtapes og EP'er.

For seks år siden ble han kjent for hele Norge da han var med i programmet God Morgen Norge på TV2. Der fremførte han en låt som handler om hvordan det er å ha den nevrologiske sykdommen Touretts syndrom.

Låten har fått det treffende navnet «Tic Tic», for det er nettopp såkalte tics folk flest kjenner sykdommen som «Det kan være fysiske rykninger eller grimaser» forklarte han i TV prorammet. Han vektla at å rope ut obskøne ord ikke er noe alle med tourettes gjør, og at ticsene bare er en liten del av det. Tilleggslidelsene mange har, som ADHD og tvangstanker er mindre kjent.

– Hei!

Vi er i Baren på Skuret der Andyboy snart skal rappe livet sitt for fans og venner. Den grå og svarte luen er dratt langt bak på det glattbarberte hodet og står i kontrast til den hvite, kinesisk inspirerte skjorten. Zaggebuksene dras opp med jevne mellomrom. Han snurrer frem og tilbake på stolen mens han forteller om den personlige debutplata.

– Jeg har brukt størsteparten av mitt voksne liv på den, og den har forandra seg mye underveis.

Noe har blitt skrevet på Cuba, hvor han studerte og forelsket seg i jenta han nå er skilt fra. Sammen har de en sønn på fire år, som dukker opp i nesten alle temaene vi er innom.

Har du gull på tennene?

– Ja. Jeg fikk fiksa det hos en tannlege på Cuba. De har navnet til sønnen min skrevet på.

De blå øynene lyser litt ekstra, og han viser meg de fire graverte gulltenne midt nederst i munnen. S-E-A-N.

– Jeg hører rykter om at du har begynt å fokusere på trening og sunnhet?

– Ja, smiler han, Jeg slutta helt å drikker for seks måneder siden. Jeg begynte å røyke mer, for jeg ble for «cranky» av å ikke ha noen stimuli, så da valgte jeg røyk for det blir jeg ikke like idiot av som jeg ble av sprit etter hvert.

Siste delen av setningen sies i fadet volum mens han titter skrått ned i bargulvet. Men så kommer smilet tilbake. -Og så trener jeg, blant annet med Sean som har begynt å brake!

Jeg spør om samarbeidet hans med Norsk Tourette forening, og han forteller at han siden 2003 har vært med på ungdoms arrangementer i foreningen, og var leder av Unge Voksne gruppen. Med å gi Tourettes et ansikt har han hjulpet mange unge som har denne sykdommen.

Stinn brakke

Det nærmer seg scenetid for Andyboy, og det lille lokalet er fullt av ulike folk. Fra capser og hettegensere, til trendy briller og blomsterskjørt. Andyboy kremter fra Scenen og forteller at selv om det er en del triste sanger på albumet, skal han prøve å ta mest gladlåter i dag.

- Jeg vil ikke at folk skal begynne å grine heller.

Stemningen er god og Andyboy og rapper kollega Wolverine setter i gang med låten «Utskudd». De geniale rimene han er kjent for sitter perfekt på beaten, øynene er stramme, og mikrofonene holdes oppover i ekte rapperstil. Vi får et par låter til, før de avslutter med signaturlåten «Tic Tic»:

«Jeg er rastløs, fredløs, rotløs, hodeløs, men aldri hjerteløs og motløs».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere