RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tøffe dager i sandkassen

Arbeidsuken for ungdomsskoleelever er historie, men de skolene som ønsker det, kan arrangere tre arbeidsdager for sine niendeklassinger. Ruseløkka skole har valgt å la elevene få prøve seg i arbeidslivet, selv om det medfører mye organisering fra skolens side.

Skillebekk:Hele skolegangen er en forberedelse til yrkeslivet. Da er det i grunnen på sin plass at elevene får prøve seg før det er skikkelig alvor. Ruseløkka skole har skaffet seg gode samarbeidspartnere som både kan tilby elevene jobber og hjelpe med for eksempel CV. Bydel Frogner er hovedsamarbeidspartner, og Lise Andresen i bydelsadministrasjonen er veldig fornøyd med samarbeidet.

Vinn-vinn-situasjon

På Ruseløkka skole er de flinke til å se ut- og fremover i forhold til elevene sine, og skolen tar den ekstrajobben det er å organisere slike utplasseringer. Vi i Bydel Frogner får sjansen til å komme inn klasserommene og fortelle om hva vi driver med, i tillegg til å tilby utplasseringsjobber. Våre arbeidsgivere er stort sett veldig fornøyde med elevene fra Ruseløkka, så dette er kunnskapsformidling som går begge veier.

I tillegg samarbeider skolen med Meny, som også tilbyr arbeidsplasser, DnB som bidrar i klasserommene med matteundervisning, og Manpower som bistår i jobbsøkerprosessen. Det er selvfølgelig fullt tillatt for elevene å finne jobber på egenhånd, og det er det mange som har gjort i år. Mange får jobber via familie og kjente, og de slipper nok ofte unna med litt kortere arbeidsdager enn jentene Lokalavisen besøkte.


Erfaring på godt og vondt

Skillebekk barnehage er en av arbeidsplassene Bydel Frogner kan tilby elevene. Camilla Blekastad Hansen og Kaja Ringnes Nygaard fra 9B på Ruseløkka skole er i ferd med å avslutte sin første yrkeskarriere. Lokalavisen møter to blide og litt svimle jenter som skriver på sluttrapporten sin. Hvordan har så dette gått? Var arbeidsdagen i barnehagen som forventet?

Ikke akkurat, nei, sier Camilla, og Kaja rister ettertenksomt på hodet.

Dette er slitsomt! Det er jo hyggelig også, såklart, og vi er blitt tatt godt i mot av både de som jobber her og barna, men det er kjempelange dager og aldri fred å få. Nesten ikke mulig å tekste litt til og med!

Marit Hesbråthen, bestyrer i barnehagen, bryter inn.

Vi har tatt imot elever i mange år, og alle blir like satt ut av tempo, støynivå og de lange dagene. Elevene jobber fra ni til halv fem, og det er uvant for dem. I tillegg forventer vi nok mer av dem enn de er forberedt på. Men stort sett går det veldig fint så lenge de ikke er flere enn to sammen. Kaja og Camilla har greid brasene fint, men jeg skjønner godt at de blir slitne. De fleste har nok forventninger om fredelige kosedager, mens realiteten er full fart hele tiden. Stort sett trives vi som jobber her veldig bra med skoleelevene fra Ruseløkka, og barna synes det er stor stas med ungdommene.


Små og store småbarn

Kaia har tilbrakt dagene blant de "store" barna, to- til seksåringene, mens Camilla har boltret seg med de fra ett til tre år. Det er stor forskjell på avdelingene, forteller Kaja. Jeg visste ikke at det var så mye lyd i så små folk! Og så krangler de om de underligste ting. Det er morsomst å være ute med dem, for barna er kjempeflinke til å finne på leker.

Det er roligere hos meg, sier Camilla. Det er hyggelig å tegne eller spille spill med barna. Men alt tar så lang tid! De bruker gjerne en time på to brødskiver. Og visst er det er hyggelig å gå på tur til Hjortneskaia, men å glo på Color Festival i en time mens den ligger stille er litt i overkant, spør du meg. Men småtassene var helt hekta.

Det er tydelig at Camilla og Kaja har erfart nye sider ved livet, ikke bare ved arbeidslivet. Jentene er klare til å kaste seg ut i den siste ettermiddagsøkta, men vi ønsker oss et par ærlige svar til selv om sandkassen lokker. Hvis de kunne valgt på nytt, ville de helst vært på skolen eller her i Skillebekk barnehage disse tre dagene?

Jentene tenker seg om et kort sekund før de sier at joda, de ville jobbet. De har jo hatt det hyggelig, og de har erfart hva en arbeidsdag kan inneholde.

Kan en fremtid som for eksempel førskolelærer friste?

Overhodet ikke!

Er dere kanskje litt glade for at dere skal tilbake til skolen i morgen?

Yessss!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere