RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Det er ikke bare vår familie som har dårlig råd der jeg kommer fra, bare i blokka mi kjenner jeg til flere fattige unge uten arbeid og inntekt, forklarer 18 år gamle «Joseph» fra Søndre Nordstrand.
– Det er ikke bare vår familie som har dårlig råd der jeg kommer fra, bare i blokka mi kjenner jeg til flere fattige unge uten arbeid og inntekt, forklarer 18 år gamle «Joseph» fra Søndre Nordstrand. Foto: Foto: Axel Greenwood Friis

Tøffe kår for arbeidsledige «Joseph» (18)

Stadig flere Oslo-ungdom er fattige, viser ny Nav-rapport.

ØSTENSJØ: – Flere ganger har jeg måttet takke nei til å være med på sosiale aktiviteter, kun fordi jeg ikke har hatt råd, forteller «Joseph» fra Skullerud i Bydel Østensjø i Oslo, som ikke vil gå ut med sitt ekte navn. 

«Joseph» er ikke alene. En fersk Nav-rapport viser at andelen personer mellom 18 og 34 år med lavinntekt er større sammenliknet med eldre over 66. Dermed er befolkningen på 18-34 år aldersgruppen hvor fattigdom er mest utbredt, selv når studenter er ekskludert fra statistikken.

Også blant barn og unge under 18 har fattigdommen økt betydelig. I følge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) steg andelen barn som vokste opp i fattige familier med 4300 mellom 2011 og 2012.

Seniorrådgiver i Arbeids- og velferdirektoratet, Eva Herud, presiserer at til tross for at Norge er et land med veldig lav arbeidsledighet, er ungdom overrepresentert i statistikken. 

– Ungdom er mer utsatt for fattigdom sammenliknet med befolkningen for øvrig. Når arbeidsledigheten generelt øker, så øker den mest for unge.

Verst i Oslo

– Det er ikke bare vår familie som har dårlig råd der jeg kommer fra, bare i blokka mi kjenner jeg til flere fattige unge uten arbeid og inntekt, forklarer 18 år gamle «Joseph» fra Østensjø.

I ingen andre norske byer er barne-og ungdomsfattigdom mer utbredt sammenliknet med hovedstaden. En rapport publisert av Velferdsetaten i Oslo fra 2011, viser at 14,4 prosent av barn som vokser opp i Oslo lever i relativ fattigdom. Dette er langt over landsgjennomsnittet, som i følge SSB lå på 7,6 prosent i 2011. 

LES OGSÅ: – Vi kan ikke gjøre det straffbart å være fattig

Oslo – En splittet by

I rapporten kommer det også fram at det er store forskjeller mellom de forskjellige bydelene i Oslo.

I Bydel Gamle Oslo levde hele 30 prosent av barn og unge under fattigdomsgrensa i 2011, i motsetning til bydel Vestre Aker, hvor kun 4,3 prosent av barn var fattige.

Herud bekrefter at det er store forskjeller mellom bydelene og legger til at ungdomsfattigdom i stor grad er et storbyfenomen. Hun trekker fram innvandring som en av årsakene til arbeidsledighet og relativ fattigdom blant unge i Oslo.

– I Oslo henger fattigdom blant barn og unge tett sammen med innvandring. Foreldre fra enkelte land som Pakistan, Somalia og Irak har gjerne lav utdanning og har derfor vanskeligere for å etablere seg på arbeidsmarkedet sammenliknet med personer med andre nasjonaliteter.

LES OGSÅ: Ikke tiggerforbud i Oslo i sommer

Utdanning essensielt

Nav-rådgiveren konstaterer at det aller viktigste for å komme ut av fattigdom er å komme i arbeid, men for ungdom dreier det seg først og fremst om å fullføre videregående opplæring.

– Mange av ungdommene som faller utenfor er ungdom som ikke har gjennomført videregående opplæring. Årsakene til at de ikke har fullført kan være lærevansker, men også utenom-faglige utfordringer som dårlig helse og vanskelige hjemmeforhold, fortsetter hun.

I følge Herud er tidlige tiltak som sikrer at ungdom kan fullføre en utdannelse viktig for å sikre at ungdom ikke faller utenfor samfunnet, og legger til at arbeidsledighet blant ungdom har flere samfunnsrelaterte konsekvenser.

– At ungdom havner utenfor arbeidslivet har store omkostninger både for den enkelte og for samfunnet. Den enkelte får ikke brukt sine evner og samfunnet kan gå glipp av store ressurser og framtidige skattebetaler.

LES OGSÅ: Nav tror tre millioner nordmenn kan komme til å motta stønad fra etaten i 2025 (Siste.no)

Les mer fra dittOslos ungdomsredaksjon her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere