RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tøffe nordmenn


Jon Øigarden og Mads Ousdal i actioneventyret «Kommandør Treholt & Ninjatroppen». Kinopremiere: 13. august.
Jon Øigarden og Mads Ousdal i actioneventyret «Kommandør Treholt & Ninjatroppen». Kinopremiere: 13. august. Foto: Alle foto: Filmweb
Juling, ran, selvmord og utroskap leder an i en barsk norsk filmhøst.

Først ut er actioneventyret «Kommandør Treholt & Ninjatroppen» (13. august).

Actioneventyr

Skarpladde skytere og eksotiske nærkampteknikker hører med i røverhistorien om hva som «egentlig skjedde» forut for den famøse spiondommen.

– Treholt-saken var alltid skrudd noen omdreininger i forhold til hva som var sant og ikke sant, hevder regissør Thomas Cappelen Malling, som har størrelser som Mads Ousdal, Jon Øigarden og Trond-Viggo Torgersen med på laget.

– Vi har skrudd den noen runder, vi òg. Vår påstand er at Treholt, ved hjelp av kong Olavs ninjatropp, reddet Norge under Den kalde krigen. Premisset er absurd – men i det ligger et løfte om underholdning.

Produktive

Stefan Faldbakken leverer et nytt og blodig Veum-kapittel i «Skriften på veggen» (kinopremiere 27. august). Erik Skjoldbjærg skildrer et av rikets mest omtalte ran i «Nokas» (1. oktober).

Mikkel Brænne Sandemose bryter fjellvettreglene i «Fritt vilt III» (15. oktober), mens Marius Holst besøker alle ungdomsfengslers storebror i «Kongen av Bastøy» (17. desember).

Legg til noen av de sjelelige konfliktene deres regissørkolleger utforsker, og det blåser opp til en tøff hjemlig filmhøst.

 

Mer Staalesen

Når Den norske filmfestivalen arrangeres i Haugesund 18.-26. august, er det med «Skriften på veggen» som offisiell avslutning. Vi snakker om nummer én av seks ferske Staalesen-adapsjoner.

– Det er ambisiøst. Det er moro. Det blir en skikkelig kinoserie på norsk. Noe tilsvarende er aldri blitt gjort her til lands, bortsett fra «Olsenbanden», kommenterer festivalprogramsjef Håkon Skogrand.

Ifølge rapportene er Faldbakkens film en sjangerøvelse over den moderne thrillerformen. Etter hvert som andre tar serien videre, skal vi bli bedre kjent med mannen Varg Veum.

– Det skal bli interessant å se hvordan de greier å utvikle figuren, slik at publikum får lyst til å følge ham. Hvis de lykkes, kan det bli veldig bra, mener Skogrand.

Utroskapsdrama

Også innenfor dramasjangeren blir det tøft. I «Maskeblomstfamilien» (8. oktober) har ringreven Petter Næss tilpasset en av Lars Saabye Christensens mørkeste romaner, ispedd selvmord og sykdom på beste vest.

I «Limbo» (10. september) tar debutanten Maria Sødahl opp skandinavisk utroskap i karibiske omgivelser på Trinidad.

Sistnevnte åpner i Haugesund, noe Skogrand er svært tilfreds med.

– Det er blitt en moden debut, med overbevisende skuespillerprestasjoner. For mange blir det morsomt å oppleve Line Verndal i en ny utfordrende rolle etter «Himmelblå»-suksessen, og i samspill med formidable Lena Endre, skryter han.

Lys i mørket

Noen lysere øyeblikk blir det tross alt framover. Barn i alle aldre får sitt med «Brødrene Dal og vikingsverdets forbannelse» (10. september), «Knerten gifter seg» (24. september) og «Keeper’n til Liverpool» (22. oktober).

La oss heller ikke glemme at prisbelønte Bent Hamer har gitt seg Levi Henriksens sorgmuntre univers i kast med «Hjem til jul» (12. november).

På sin side frykter ikke «Kommandør Treholt»-gutta Hollywood-rømlingen Harald Zwart, selv om de deler premierekveld med selveste «The Karate Kid».

– Jeg ser ikke på det som konkurranse, påstår Cappelen Malling.

– Det er bare gøy at noen bidrar til interessen for kategoriene kampsport og 80-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere