RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tøffer seg med ulovlige tåkelys


Det er forbud mot å kjøre med tåkelys kombinert med nærlys.
Det er forbud mot å kjøre med tåkelys kombinert med nærlys.
I forhold til andelen av biler ser det ut som SUV-eiere er de største harrybrukerne av tåkelys.

OSLO VEST: Store SUVer har ofte tåke/kurvelysene montert høyt oppe i grillen i forhold til vanlige personbiler. For mange er det irriterende og forstyrrende å møte disse på veien, hvor tåkelyset er kombinert med nærlyset. En uformell sjekk i våre bydeler en kveld viste at SUVer var suverent på topp når det gjaldt bruk av tåkelys.

Testosteron

Jeg har inntrykk av at feil bruk av tåkelys har noe med testosteron å gjøre. På landet ser vi at det er rånebilene og "ungdomsbilene" som dominerer. Hvis din undersøkelse er riktig, så er det kanskje SUV-ene som dominerer i ditt distrikt. Men vi har ikke noe statistikk som kan underbygge dette, sier politiinspektør Jan Kristiansen i seksjon for trafikk og sjøtjeneste.

Begrenser synsfeltet

Blir du tatt for feil bruk av lys vanker det en bot på 2000 kroner.

Problemet med bruk av tåkelys er at det lyser sterkt opp et begrenset felt foran bilen. Jo mer lys, jo mer trekker pupillene seg sammen. Dermed begrenses synsfeltet foran bilen i forhold til å kjøre med bare nærlys. Så det å kjøre med tåkelys kombinert med nærlys har ingen positiv effekt for føreren. Samtidig har dette også en blendingseffekt. Jo sterkere lys du møter, jo mer trekker pupillene seg sammen og dermed ser du mindre, sier Kristiansen.

Overdreven selvfølelse

Han tror at store SUVer tiltrekker seg spesielle førere.

Det føles ifølge enkelte SUV-eiere trygt og godt for egen del å sitte i en bil som er kraftigere og større enn andre biler. Men dersom denne trygghetsfølelsen medfører at man slapper mer av under kjøringen kan den lett gi en slagside for andre trafikanter, sier Kristiansen.

Under normal kjøring skal kurve/tåkelyset bare brukes i forbindelse med tett tåke. Det er tillatt å bruke tåkelys kombinert med parklys på dagtid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere