RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Tøyen skole har nå 98 prosent av elevene i Aktivietsskolen. Det er en formidabel vekst fra fattige 27 prosent i 2013.
Tøyen skole har nå 98 prosent av elevene i Aktivietsskolen. Det er en formidabel vekst fra fattige 27 prosent i 2013. Foto: Aktivitetsskolen på Tøyen

This is Tøyen

Sist oppdatert:
Eksperthjelp og flere tusen timers arbeid har gjort Tøyen skole til en integreringssuksess.

TØYEN: - Dette arbeidet har ikke kommet av seg selv. Foreldrene har gått i bresjen, og nå må vi jobbe for å få med enda flere. Å bygge omdømme kommer ikke av seg selv, sa byråd Anniken Hauglie (H), da hun besøkte Tøyen skole i fjor høst.

For skolen har gått fra å være en av de mest utskjelte i byen, til å bli en foregangsskole innen integrering og aktivisering av barn.

Les også: Vil ha Tøyen-suksessen i hele Oslo

Økte deltakelsen med 71 prosent
Høsten 2013 gikk 19 elever på Aktivitetsskolen (AKS) på Tøyen skole. Det tilsvarte 27 prosent av elevene. Ett år senere hadde tallet steget til 194 elever, eller 98 prosent.

Mye av årsaken forklares med at AKS ble gjort gratis, som en del av Tøyen-løftet, men leder for AKS på Tøyen skole, Sindre Andresen, mener dét blir en for enkel forklaring. 

Les også: Pils og pizza gjør Tøyen tryggere

Han sier økonomien har vært viktig, men peker på at arbeidet som er lagt ned i å skape et tilbud foreldrene ser verdien av, har vært avgjørende for suksessen. 

- Det er veldig mange hjemmeværende foreldre som ikke har noe behov for barnepass, så vi må absolutt levere et godt tilbud for å få så mange som mulig til å delta. Det er ikke slik at alt som er gratis slukes rått - vi må tilby noe foreldrene ser verdien av, sier Andresen, som selv har jobbet uttallige timer for å få på plass aktivietstilbudet. 

Nå i påsken har AKS på Tøyen publisert en video der de viser fram tilbudet sitt. 

Se videoen her:


Video: AKS Tøyen

Les også: Refser Høyres Tøyen-utbygging

Utradisjonelt
Siden nyttår har de ansatte skrudd sammen et tilbud bestående av tradisjonelle AKS-aktiviteter, krydret med aktiviteter der de benytter trenere og instruktører utenfra.

Flere av disse er blant landets beste på sitt felt, blant annet har de fått med seg en turntrener som deltok i London-OL i 2012 og en rugbytrener som er tidligere norgesmester.

- Vi har kanskje en litt utradisjonell organisering på Tøyen. Rundt halvparten av aktivitetene våre styres av utdannede trenere og instruktører utenfra i samarbeid med våre assistenter. Vi har for eksempel et veldig godt samarbeid med Oslo musikk- og kulturskole som leverer aktivitetene dans, billedkunst, drama og spill på klassiske instrumenter, sier Andresen

Andre tilbud elevene får er blant annet capoeira, taekwondo, fotball, musikkproduksjon og sjakk.

Les også: Nå kan du fiske ørret og laks - midt i Oslo sentrum

Snur opp ned på skole og fritid
Utfordringen på Tøyen var tidligere at et svært lavt antall elever deltok i organiserte aktiviteter utenfor skolen. Når i tillegg veldig få elever gikk på AKS gikk det utover både språkopplæring, integrering og sosialisering.

Derfor har Tøyen skole snudd opp ned på tradisjonell tenking om skole og fritidsaktiviteter, og sørget for at AKS leverer en skole mer lik utenlandske modeller, der elevene får fritidstilbudet inn i ordinær heldagsskole.

Les også: Nå er alt klart for nye Tøyen

Norskopplæring med musikkvideo
Og lite gjøres på den tradisjonelle måten. For hvem gidder å skrive diktat for å lære norsk, når man heller kan synge seg inn i språket?

Musikken i videoen om Aktivitetsskolen på Tøyen er selvsagt egenprodusert ved hjelp av AKS' egen musikkpedagog Håkon Oftung og barn i 3. klasse ved skolen. Sangen skal også fremføres på Miniøya i Tøyenparken senere i vår. 

- Dette er litt vår måte å drive norskopplæring på. Låtskriving, dramatisering, tolkning av tekst og øving på artikulasjon i forkant av fremføringer og innspillinger er jo bare godt innpakket læring. Du kan kalle det “the AKSway” avslutter Andresen med et smil.

Les også: Slik kan et av Oslos farligste områder bli - men det kan ta tid

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere